Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Музиката на Вивалди запълва празнотата на Божията тишина

21. Март 2017 , брой: 56   491   0Вилиана Семерджиева

Само музиката може да запълни празнотата на Божията тишина - потвърждение на тази мисъл, прозвучала в либретото на спектакъла "Вивалдиано: Град на огледала", която българската публика имаше щастието да види в "Арена Армеец" благодарение на "Моко сълюшън", е музиката на италианския композитор, виртуозен цигулар, педагог и духовник Антонио Вивалди. Ефектният 3D спектакъл, създаден и продуциран от Михал Дворжак - основно върху цигулковите концерти от "Годишните времена", с визуалната концепция на прочутия японски художник, режисьор и аниматор Косуке Сугимото, разказва приказка за живота и творчеството на знаменития бароков композитор. Прожекциите, които през целия спектакъл вървят на два екрана - зад сцената и пред нея, пресъздават Венеция от ХVтт-ХVттт в. с нейните сгради, брегове и канали, природни картини от различните годишни времена, готически витражи, огледала, в които се оглежда миналото, маски от прочутия Венециански карнавал, които разказват (специално озвучени на български) истории и случки и свързват отделните музикални части.
Либретото на Томаш Белко акцентира на няколко много лични момента в живота на Вивалди, оказали особено влияние и върху неговото творчество. И тъй като съществуват "бели петна" в различни периоди от житейския път на "Червения (Рижия) абат", въображението на автора допълва известното с някои логично звучащи детайли. Здравословни проблеми по рождение, които постоянно го преследват през недългия му 63-годишен живот, една дълбока и красива, но неспокойна любовна връзка със значително по-младата Ана Джиро от Мантуа, променливият успех, с който се посрещат произведенията му - дори в период на върхова творческа форма и активност, някои критици го определят като старомоден... Всичко това често обезсърчава и потиска музиканта. Който обаче, щедро надарен по Божията воля, продължава да създава своите гениални кантати, симфонии, концерти, опери, оратории, звучащи завладяващо и днес, повече от три столетия след композирането им.
"Вивалдиано" - в сполучливото съчетание между класическа музика, театър, балет, рок елементи и иновативни технологии - доближава безсмъртните произведения на Вивалди до нашето съвремие и докосва чувствителните струни в душата на всеки от нас.
Снимки "Моко сълюшън"
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"