Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Филми за хора със зрителни увреждания

Две прожекции са включени за първи път в "София филм фест"

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   364   0В рамките на фестивалната програма на XXI "София филм фест" за първи път ще бъдат показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Две от прожекциите са специално адаптирани за възприемане и от незрящи хора. Инициативата се провежда за първи път в България. Благородната идея и цел на организаторите е всички да имат равен достъп до фестивалните прожекции, информира Светлана Дамянова.
Първият документален филм носи заглавие "Дневници за слепотата" и е създаден през 2016 г. Режисьори и сценаристи са британците Питър Мидълтън и Джеймс Спини. Сюжетът разказва за теолога Джон Хъл, който започва да ослепява и решава да изследва слепотата, за да я победи. Дневникът, който е публикуван през 1990 г., е получил признание сред медицинските среди и ще бъде използван при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания.
Един от участниците в представянето на филма и на дискусията след него, Панчо Карамански - музикален продуцент, споделя: "Вълнувам се от възможността за първи път да отида на кино и да получа 100% от информацията. Много съм благодарен на организаторите и за възможността да работя в информационния център към него, тъй като по този начин развивам комуникационните си умения, които са ключови за успех."
Вторият филм е на режисьора Борислав Колев - "Окото на минотавъра", разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади има красиви мечти - да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца. Денис е незрящ, но има още една мечта - да стане скулптор. Дали това ще се случи? След прожекцията ще има среща с режисьора Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис (главния герой на филма), директора и зам.-директора на Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл".
"Дневници на слепотата" може да се гледа днес от 16 ч., а "Окото на минотавъра" - на 28 март от 17 ч. в Дома на киното. Прожекциите са с вход свободен за хора с нарушено зрение, а техните придружители могат да купят билет от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени на СФФ - 8/6 лв.

"Дневници за слепотата" - сц. и реж. Питър Мидълтън и Джеймс Спини
Окото на минотавъра" - реж. Борислав Колев
Снимки "София филм фест"

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"