Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Напрежението между Анкара и Берлин се задълбочава

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   243   0Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Берлин може да забрани по-нататъшни турски мероприятия в страната, освен ако Анкара не спре с нацистките сравнения. Меркел наблегна на това, че подобни обиди трябва да спрат и Германия си запазва правото да "вземе всички необходими мерки, включително и преразглеждане на разрешения"за събития от кампанията на турските власти преди референдума за изменения в турската конституция, предвиждащи повече изпълнителна власт за президента Реджеп Ердоган.
По-рано германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Ердоган е преминал границата с обвинението си към Ангела Меркел в "нацистки практики". "Ние сме толерантни, но не сме идиоти", твърди Габриел в интервю за германски вестник. В него той определя думите не турския президент като "шокиращи".
"Възможното приемане на смъртното наказание в Турция може да активира процедурата по преустановяване на преговорите за членство в Европейския съюз", заяви междувременно говорителят на външното министерство в Берлин Мартин Шефер.
Говорителят коментира и мигрантското споразумение за бежанците. "Сделката като цяло работи добре. Няма причина нещо да се променя", посочи Шефер.
Именно с мигрантското споразумение Анкара държи в ръцете си Европа и неведнъж е заплашвала, че ще пусне ордите към Стария континент. Вчера турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу внесе пояснение в предишно свое изявление, че Турция би могла да изпраща всеки месец "15 хиляди бежанци в Европа". Сойлу уточни, че той е имал предвид само "нередовните мигранти", които се опитват да стигнат по море до други държави. Той поясни, че не става дума за бежанци, намерили убежище в Турция.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"