Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Юни 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Общество

Памет

Датата

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   188   0МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БОРБАТА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА РАСОВАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ. Обявен е с Резолюция на Общото събрание на ООН на 26 октомври 1966 г. Отбелязва се от следващата година. На тази дата през 1960 г. в Шарпвил, Република Южна Африка, са разстреляни мирни демонстранти.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР. Отбелязва се от 2003 г. по решение на Международния съюз на куклените театри към ЮНЕСКО.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЕЗИЯТА. Избран е на 3 ноември 1999 г. с решение на проведената в Париж 30-а сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Целта на този празник е да популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето й пред публика. Презумпцията е, че поезията е "за всеки жив читател и за всеки жив поет".

СВЕТОВЕН ДЕН НА ГОРАТА. Отбелязва се от 1972 г. по инициатива на 23-тата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971 г.), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защитят флората и фауната на горите.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА СЪС СИНДРОМА НА ДАУН. Отбелязва се за първи път по време на VI световен симпозиум, посветен на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 г. по инициатива на Европейската и Международната асоциация, с цел превенция и помощ на хората с този синдром. Тъй като болестта носи името на откривателя си - д-р Джон Лангдън Хейдън Даун, чиято фамилия съвпада с английската дума "долу", дълго време в обществото битува невярното заблуждение, че хората със синдром на Даун са умствено изостанали.

ПРАЗНИК НА КЮСТЕНДИЛ. Обявен е с решение на ОбС от 1965 г. Чества се официално от 1966 г. по повод деня на пролетното равноденствие и настъпването на пролетта. Обичайно на този ден се провежда конкурс за красота с избиране на най-красива девойка "Мис Кюстендилска пролет".

1685 - РАЖДА СЕ ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ, НЕМСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1750 Г.). Признат за един от най-великите гении в световната музикална история. До днес са оцелели и каталогизирани над 1000 негови произведения. Приживе е почитан най-вече като виртуозен изпълнител на орган и клавесин. Първите пълни записи със събраните произведения на Бах са издадени в края на ХХ в.

1960 - СЪЗДАДЕН Е ДЕТСКИЯТ ХОР ПРИ БНР. Негов основател е акад. Христо Недялков - хоров диригент и композитор. Под негово ръководство хорът прави турнета в над 30 държави в Европа, Америка, Азия и Африка, изнася близо 2000 концерта, има над 800 песни в репертоара си. Носител на десетки престижни награди от национален и международен характер.
 

 

 

Общество

  • Памет
    29. Юни 2017 125
    38
    0

    ПЕТРОВДЕН. На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел. На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Днес е Денят на българските занаятчии. Жителите на Белоградчик, Етрополе, Лясковец,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"