Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Април 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Интервю

Кристиан Вигенин:

Необходимо е да възстановим отношенията с Русия

Охраната на границата трябва да е задача номер едно, категоричен е водачът на листата на "БСП за България" в 31 МИР-Ямбол

Павлета Давидова

21. Март 2017 , брой: 56   1301   1
Снимка


Кристиан Вигенин е водач на листата на "БСП за България" в Ямбол. Роден е на 12 юни 1975 г. в София, висшето му образование е от Университета за национално и световно стопанство - специалности международни отношения и макроикономика. Бил е депутат в 40 и 43 НС и два пъти евродепутат. В правителството на Пламен Орешарски беше външен министър.

"Наша отговорност е да започнем да отстояваме по-уверено своите интереси в ЕС - така както го правят другите"

- Г-н Вигенин, какво означава за България налагането на тезата за Европа на две скорости?
- В Европейския съюз винаги е имало страни, които са по-напред и други, които се стараят да ги догонят, като общата цел е постепенно изравняване и постигане на хомогенност на по-високо равнище. Сега обаче се прави опит напредналите да се обособят в свой кръг и да вървят по-бързо напред, а изоставащите да се превърнат в периферия. За България това е лоша новина и тя трябва да ни обедини този сценарий да бъде избегнат, а ако това е невъзможно - да смекчим максимално ефектите му, като гарантираме възможността за лесно превключване от "по-бавна" на "по-бърза" скорост.
- Има ли БСП план, с който да изведе страната ни от ситуацията просто да изпълняваме чужди решения?
- Не може да водим пасивна външна политика, която се изчерпва главно с присъединяване към общи позиции на ЕС или НАТО. Времето за това окончателно приключи - солидарност да, но не и в ущърб на националния интерес. Можем да поставим и външната политика на България на нова основа. Следващото правителство трябва да започне работа по нова външнополитическа стратегия, като насърчи широк обществен дебат по темата.
- Обвиняват БСП, че гласи излизането на България от ЕС...
- Не сме си го и помисляли даже. Това би било меко казано безотговорно - ако някой иска да ни остави сами в нестабилен регион и с реални военни конфликти и на Изток, и на Юг, не ни мисли доброто. Членството в ЕС ни дава сигурност, гарантира подкрепа и солидарност в трудни моменти. Това не означава, че не трябва да мислим как да променяме ЕС, за да отговори той на очакванията на гражданите. Наша отговорност е да започнем да отстояваме по-уверено своите интереси в Съюза - така както го правят другите. Това, че икономически и социално все още сме на опашката, не ни прави второ качество държава и нашите представители трябва да участват с необходимото самочувствие и отговорност пред българите при взимането на решения в европейските институции.
- Анкара изглежда твърде въвлечена в политическия процес у нас, особено предвид агитацията на турските власти за ДОСТ. Трябва ли да бъдат взети мерки?
- Мога да приема чужди партии да изразяват подкрепа за свои партии-партньори у нас, но линията на допустимото беше прекрачена с публичната подкрепа за ДОСТ от турски министър и участието на посланика на Турция в предизборни срещи на тази партия. Макар и с известно закъснение, Външно министерство предприе необходимите дипломатически стъпки. Но да не си правим илюзии, опитите на външни сили да влияят върху българската политика не само ще продължат, но и ще се засилват. Затова е важно да укрепим разузнавателните служби и ДАНС, да направим преглед на средата за сигурност и да набележим и необходимите законодателни промени. В предишния мандат на парламента беше проведено съвместно заседание на Външната и на Вътрешната комисия в парламента заедно с всички служби по темата "външна намеса във вътрешните ни работи", разговорът беше много откровен, но от него после не произтече нищо. Време е за действие.
- Има ли опасност това да се отрази и на "пропускливостта" на нелегални мигранти през Турция към нас?
- Риск има. Но това би бил враждебен акт срещу България, който турското ръководство едва ли ще си позволи, защото ще се отрази дългосрочно на отношенията ни. От друга страна трябва да сме готови за негативно развитие, охраната на границата да е задача номер едно. Трябва да се спре размотаването с довършването на преградното съоръжение, да се ударят трафикантските мрежи, които бяха покровителствани при управлението на ГЕРБ, да се създадат нормални условия за работа на гранична полиция и на армията. Вместо нови центрове за имигранти, да строим центрове, в които българските граничари да получат нормални условия за работа и които да дадат възможност за бързо и лесно разполагане на повече жива сила при нужда. През 2013-2014 г. доказахме, че можем да действаме координирано, бързо и ефективно, убеден съм, че и сега ще се справим далеч по-добре от ГЕРБ.
- Има ли как България да възстанови изгубените позиции в Русия?
- Натрупа се немалко недоверие, провокирано главно от недалновидни държавни ръководители. Близостта на народите ни може бързо да постави тези отношения на друга основа, ако има воля за това. Двата народа и двете държави нямат нужда от частни посредници. Често опитът да се приватизират каналите за комуникация, да се злоупотребява с това за лични цели - политически и икономически - нанася вреди. Особено вредни са тези, които чрез агресивен тон към Русия се опитват да си прикачат някакъв "евроатлантически" ореол, което е само израз на тежки политически комплекси. БСП се ангажира да провежда политика на възстановяване на отношенията с Русия. Искам да припомня, че в условия на най-остра криза в отношенията ЕС-Русия, през юли 2014 г. руският външен министър Лавров посети България по моя покана, решихме някои умишлено затлачени от първия кабинет на ГЕРБ проблеми, след нас обаче сътрудничеството отново замръзна. Това категорично ще се промени, а бих искал тази промяна да получи конкретни измерения - разширяване на експортните възможности за български стоки, повече руски туристи у нас, засилване на културния обмен и разбира се нова страница за сътрудничеството в енергетиката - ядрената централа, газовите връзки.
- Как БСП смята да гарантира сигурността на българите?
- Гарантирането на сигурността на гражданите е сред най-сериозните предизвикателства. Правим разлика между бежанци от война и незаконни имигранти. Първите ще получат закрила, а закононарушителите, които пресичат незаконно границата, след съответните процедури ще бъдат връщани в изходната точка на дългия им път до България. Компромиси няма да има. Що се отнася до престъпността - имаме два приоритета - ликвидиране на паралелната държава и корупцията, която я храни с обществени средства, както и борба с битовата престъпност. Ще го постигнем, като увеличим присъствието на полицията в селата и като премахнем термина "маловажен случай" от Наказателния кодекс, т.е. наказание и затвор ще има за всяко престъпление.
- Ще представлявате Ямбол в НС. Кои са приоритетните проблеми на региона?
- За втори път водя листата на БСП в Ямбол. Преди 12 г. бях сред малкото нови лица на партията, получих огромно доверие в аванс. Връщам се като политик със сериозен опит в парламента, Европарламента и изпълнителната власт. Ще дам всичко от себе си, за да бъда полезен. Проблемите на Ямболска област са тежки - безобразни пътища, ниски доходи, обезлюдяване, здравеопазване от миналия век... Гордостта на ГЕРБ - довършването на магистрала "Тракия" - само направи така, че хората да подминават по-бързо Ямбол, а младите да си тръгват по-лесно. Заблуда е, че Южна България процъфтява, ще искам специална политика към региони като Ямбол, които не са в много по-благоприятна ситуация от Северозапада. Ако говорим за самия Ямбол, той е жертва на слабата местна власт - ремонтиран с некачествени материали център, разбити улици, безобразен до степен на безполезност градски транспорт, болница от павилионен тип, която все повече хора се опитват да избягват... Половината кандидати за депутати на ГЕРБ са действащи общински съветници. С какви очи искат доверие от гражданите при тези резултати от работата си? Кандидат е и директорът на болницата - довършването на новата болница е главен приоритет на ГЕРБ в изборите... за трети път! Родиха се вицове по тази тема - "БСП, моля не довършвайте болницата, за да има какво да обещае ГЕРБ за следващите избори".
- "Поискай промяната", каква трябва да е тя?
- Отговорно управление, което поставя в центъра интереса на гражданите и на държавата. Дългосрочна политика за спасяване на нацията. Непримиримост към мафията и корупцията. Контрол над монополите. Подкрепа за българското производство, стимули за българската икономика. Възраждане на българския дух, не като празен лозунг, а като съзнателна работа за отечеството. Диалог с гражданите. Външна политика, провеждана с достойнство и самочувствие. Всичко това липсваше до днес. Предстои не просто промяна, предстои смяна на този модел, който отврати хората и съсипа държавата. Виждам надежда, виждам дълбоко осъзнато разбиране, че тези избори и победата на БСП са може би последен шанс. Нека хората ни дадат сила, ние ще оправдаем доверието с неуморна работа.
 

 

В ДУХА НА ТЕМАТА: ЕДНА ПРОФИЛАКТИЧНА СТАТИЯ...

ЕДНА ПРОФИЛАКТИЧНА СТАТЯ, ПРЕДПАЗВАЩА ЗДРАВИЯ РАЗУМ НА МАСОВИЯ ЗЕМЛЯНИН ОТ ПРЕДПЛАТЕНОТО (от заинтересованите печелевиши - Фашингтон & ko) СИСТЕМНО, МАСИРАНО ТРОЛЕНЕ, ИЗВЪРШВАНО ОТ ОФИЦИОЗНИТЕ, ЕВРО_АТЛАНТИЧЕСКИ МЕДИИ:

„... Я думаю, что рано или поздно все поймут, что ими пытаются манипулировать, и перестанут вовсе верить мейнстримовским СМИ.

... Потому что на правду им наплевать, им нужно только погнать людское стадо в нужном для них направлении“.

(Виж: Исраэль Шамир „Мосул — это вам не Алеппо“; 21.03.2017; 14:40; https://russian.rt.com/opinion/370585-shamir-mosul-eto-vam-ne-aleppo?utm...):

„... Вот уже который месяц американская авиация и её союзники бомбят Мосул, освобождая его от ИГ.

Количество жертв не поддаётся подсчёту. Активисты говорят о тысячах.

(По официальным же американским данным, за несколько месяцев бомбардировки там погибло… двести человек. Одно из двух: или американские самолёты бомбят город с помощью конфетти и хлопушек, или официальные представители США лгут как дышат).

... Мосул — бывший город-миллионник, и его трагедия не менее страшна, чем события в Алеппо. Но ведь про гуманитарную катастрофу в сирийском городе говорили и кричали все западные СМИ беспрерывно!

Почему же сейчас они молчат? Потому что там сирийская армия с помощью русских сражалась с террористами, а в Мосуле — американцы, а им можно всё?

... Речь идёт не о двойных стандартах, а о потере стандартов. Гигантская единая машина дезинформации и обработки общественного мнения, созданная западными спецслужбами, — это не красивая фраза.

Взять, к примеру, The Washington Post — одну из главных газет Запада, которая получила от ЦРУ шестьсот миллионов долларов. Так вот, эта машина умеет выбросить в нужный момент подходящий детский трупик на первые полосы газет, умеет собрать сотни тысяч и миллионы честных, хороших, но не умеющих критически мыслить людей на демонстрации протеста, умеет послать дипломатов и политиков, делающих из этого нужные им выводы.
... Когда армия Асада и русская авиация старались возвратить Алеппо к нормальной жизни, их враги показывали фейковые фильмы о том, как «белые каски» спасают детей, пострадавших от русских бомб. «Шведские врачи за права человека» убедительно доказали миру, что на видео, где якобы спасают детей, — трупы. Потому что если бы это были живые дети, они погибли бы в результате такого «спасения». Но до широких масс эти разоблачения не дошли.

Я пристально слежу за реакцией израильской общественности. Так вот, сегодня израильские левые гордятся тем, что они выступили против злодеев Путина и Асада за защитников Алеппо, — они объявили запись добровольцев, готовых ехать воевать в Алеппо за исламистов. Почему бы им сейчас не поехать в Мосул? Нет, про Мосул великая машина дезинформации не сказала ни слова, а значит и реагировать не нужно.

Это уже не люди, не защитники страдающих детей — это собачки Павлова с условным рефлексом выполнения команд, данных The New York Times и её партнерами. А другого они попросту не видят. Раз уж дана команда «Фас!» против России, её они и выполнят.
Но большая часть человечества уже не верит продукции, выпущенной этими фейковыми СМИ. Большинство смотрит с недоумением на публику, дрессированную на выполнение команды «Фас!». Беда в том, что и дрессированных предостаточно, и их дрессировщики щедро тратят деньги на поддержание массовки.

Сколько таких кампаний всеобщей истерии мы видали за последние годы! В Донбассе упал самолёт — и вот уже заголовок «Отец погибшего ребенка проклинает Путина». Je suis Charlie, мальчик из Алеппо… Как они научились стравливать людей!...

Добавим к этому списку массовые демонстрации в США по фейковым поводам против президента Трампа, которому так и не удаётся пока справиться с этой машиной. Трамп назвал их «врагами народа», а они его — «русским шпионом».

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"