Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Май 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Нищо лично

Ева Костова

21. Март 2017 , брой: 56   825   0НСИ излезе вчера с важна икономическа новина за заплатите! Разгеле, крайно време беше, зарадвахме се вкупом. Оказа се, че информацията всъщност засяга съвсем друга тема - разходите на работодателите за възнаграждение за един отработен час растат. Горките тъжни работодатели! Дето и без туй плащат все едно откъсват от залъка си. Като чуят увеличение, треска ги тресе, изливат гнева си зевсов веднага. Търсят и под вола теле само и само да докажат как по-високата минимална заплата заплашва с фалит честния им бизнес. Как тя не следва икономическата логика, инфлацията, производителността на труда, как ще докара безработица... Класовете за прослужено време, като социалистическа отживелица, и те ги докарват до истерия, за минималните осигурителни прагове не искат и да чуят.
И забравят - въпреки спънките и пред тях самите, че държавата все пак им прави жестове. Давайки си сметка, че все пак бизнесът е този, който осигурява работни места, заетост, която в момента е ахилесовата пета на икономиката и причината за бедност в цели региони. Друг е въпросът доколко тези работни места са точно онези, които ни трябват сега и в бъдеще. Оборудването и амортизираните мощности също допринасят за увеличаване на разходите за труд. Условията за работа - и те. Но дали самите правят нещо повече, за да ги има. А това нещо повече си има и име - конкурентни заплати и разходи по предназначение - и в машините, и в кадрите. Нещо, което съвсем сигурно ще се рентира подобаващо. Стига навреме да се хване бикът за рогата.
Казано е: времето, което имам, са парите, които нямам. И обратното. Е, не може да имаш и едното, и другото! А и кой е казал, че да правиш бизнес е лесна работа? Явно на тази лекция нашите работодатели са отсъствали. Нищо лично, моля!

 

 

Коментари

  • 25. Май 2017 100
    273
    0

    Брюксел "изплю камъчето"! Щял да представи следващата седмица "неустоимо предложение", което ще направи примамливо приемането на единната валута за всички страни от съюза, които все още са извън еврозоната. Тази сговорчивост на "началниците" е доста прозаична и твърде коварна. Очевидно маските лека-полека взеха да падат...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"