Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП ще търси национално съгласие за образованието

От левицата се зарекоха да направят законови поправки, за да се пресече мизерията в науката

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   488   0БСП ще търси национално съгласие за образованието, стана ясно на среща на лидера на БСП Корнелия Нинова с членовете на акедемичните ръководства и на студентските съвети.      "Образованието е важна тема, и то в  стратегически, дългосрочен план - обвързване на средното и висшето образование с икономиката. Предлагаме по тази тема да се търси национално съгласие въпреки политическите ни различия като партии. Дългосрочността на един национален план за развитие на образованието изисква наука и приемственост", заяви тя. По думите й политическите опити всяка партия, като дойде на власт, да променя кардинално правилата, законодателството, финансирането, приложението на законите вреди на целия сектор.
Нинова помоли за съдействие да се довърши националната карта, започната с бизнеса и средното образование. Тя представи и идеята за създаване на фонд "Иновации" за подпомагане на младите учени.
Срещата с ректори, преподаватели, учени, студенти, синдикати предизвика силен интерес. В разговора, продължил 4 часа, участваха председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски и заместникът му чл.-кор. Костадин Ганев, председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев и ректорите на СУ, ТУ-София, УНСС, ХТМУ, УАСГ, НСА, УниБит, на висшето строително, на висшето транспортно и на други висши училища, на колежи и др.
Проф. Румен Гечев, досегашен депутат и кандидат на БСП за 44-ия парламент, заяви категорично, че ниското финансиране е основен проблем за висшето образование и науката, особено ниските заплати на най-квалифицираните специалисти в държавата. Той напомни, че няколко пъти от ГЕРБ отхвърлиха внесените от него законови поправки за гарантирани минимални работни заплати: за асистент - 2 минимални  заплати; за гл.ас. - 3 ; за доцент - 4 и за професор - 5. БСП вярва, че в следващия парламент ще успее да направи тези поправки в закона, за да се пресече мизерията в областта на знанието и застрашителното бягство на младите учени в чужбина.
Водещата срещата при препълнена зала проф. Ваня Добрева, също кандидат на БСП за бъдещ народен представител, посочи, че партията вече пое предизборен ангажимент да увеличи парите за образование от 3,4% в момента до 5%, а за наука публичните разходи да скочат от срамните 0,12% сега до 1% от БВП. На въпрос на проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ, дали БСП поема ангажимент всички законови изменения да прави след обсъждане с ректорите и с учените, Добрева отговори, че това е задължително, като добави към бъдещите съветници на БСП и Националното представителство на студентските съвети, чийто председател Яна Вангелова също бе на срещата. Кандидат-депутатите от БСП бяха категорични, че подкрепят обвързването на финансите на вузовете с качеството и въвеждането на защитени и приоритетни специалности, но обвързването на приема на студенти с реализацията на завършилите и с изкривения у нас пазар на труда трябва да става не поголовно, а след обсъждане на възможностите на икономиката.    

В дискусията взеха участие и водачът на листата на "БСП за България" в 23 МИР София Жельо Бойчев,
кандидатите за народни представители от листите на левицата в София проф. Румен Гечев, проф. Ваня Добрева, проф. Теохаров и др.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"