Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Сезираха ЦИК за второ видео на ДОСТ

Само ГЕРБ не се отзоваха на призива за общ "санитарен кордон" срещу партията на Местан, отправен от "БСП за България"

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   473   0Централната избирателна комисия бе сезирана за второ видео на ДОСТ, което нарушава законите у нас. Клипът е на турски език и агитира да се гласува за партията на Лютви Местан. Жалбата в ЦИК е внесена от коалиция "Обединени патриоти". 6-минутното видео е препратка към Възродителния процес в България. В него се вменява вина към българския народ по отношение на мюсюлманите у нас, се сочи в жалбата на патриотите.
"Помниш ли, братко онези дни? Какво ни сториха? Без да ни дадат капка вода, как ни изгониха от собствената ни държава? От роднините, приятелите и съседите, от земите ни и как ни отмъстиха. Спомняйки си всичко това, гори ли те мъката отвътре", появи се превод в социалните мрежи. Нашите младежи няма да преживеят онова, което преживяхме ние, ще бъдем едно цяло, заканва се дикторът.
Според патриотите освен забраната за агитация на турски език видеото насажда и етническа и религиозна омраза. В него са показани кадри от събитията от 1989 г., които целят насаждането на страх у малцинствата у нас, че подобен сценарий може да се повтори, а въпросната коалиция може да ги защити от това. В 6-минутното видео България е представена като враг, за разлика от Турция, която представлява защитник и приемник на проблемите на българските мюсюлмани в страната, посочват патриотите в жалбата си.
Междувременно ГЕРБ се оказаха единствените, които така и не се появиха, за да се включат в декларацията за санитарен кордон срещу ДОСТ. Както ДУМА вече писа, водачът на листата на "БСП за България" в Кърджали Александър Симов призова всички партии да разпишат документ като противодействие срещу опитите за външна намеса в изборите. Симов очакваше вчера сутрин представителите на 21 формации пред паметника на Васил Левски в Кърджали, но ГЕРБ не се явиха. "Не успяха да преодолеят собственото си его и най-вече зависимости. Те бяха изправени пред простичък избор - България или ДОСТ. ГЕРБ избраха Ердоган. Разбирам ги - трудно се развалят коалиционни договорки и финансови схеми", коментира Симов. Той допълни, че за БСП патриотизмът не е само на думи, а се състои в реални действия срещу общата заплаха.
Единствената реакция по казуса от страна на ГЕРБ бе през фейсбук профила на водачката на ГЕРБ в района Цвета Караянчева. Тя е пуснала снимка на жалба до РИК срещу кандидатката на ДОСТ Михриджан Изет, която публикува в социалните мрежи карикатура с чужд флаг. Рисунката е препратка към турските нашествия през 1341 г. и иронизира изборния туризъм у нас. Докато едни участват в кампанията само, за да са клакьорки на ДПС и да чистят името и образа им, то ние от 10 години сме единствените, които слагаме прът в колелото на своеволията на ДПС и производните им ДОСТ в региона, философства Караянчева.

снимка Фейсбук
Михриджан Изет продължава с агитацията си на турски във фейсбук - "ДОСТ, ДОСТ, ДОСТ, сега му е времето за обединението"

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"