Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Ноември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Суета

(Пред)изборни неволи, или глас народен - глас в пустиня

Правото и задължението да посочим кой да е на власт не са само думи, а реален начин да се стигне до истинска промяна

Альона Нейкова

24. Март 2017 , брой: 59   1535   0За пореден път предстои гражданите на страната ни да изберат своите представители в Народното събрание - държавен орган, който упражнява законодателната власт в Република България. Ще се гласува за партии, коалиции, независими кандидати. С надеждата за промяна и по-добро бъдеще. Резултатът и времето ще покажат доколко това наистина е възможно. Но преди да стане ясно дали глас народен няма да е поредният глас в пустиня, нека обърнем внимание на любопитни факти, касаещи неволите на крайния вот и (пред)изборните кампании по света.

"Най-добрата партия" печели най-много места в градския съвет на Рейкявик през 2010 г., като членовете на тази формация привличат гласоподавателите със странното заявление, че няма да изпълнят никакви обещания. А програмата на основаната от комедийния исландски актьор Йон Гнар анархо-сюрреалистична организация е изпълнена с безброй популистки лозунги и заричания за всевъзможни облаги за народа. Също така в една от точките на платформата на необичайния обществено-политически съюз фигурира откровеното заявление, че ако всички са тайно корумпирани, то "Най-добрата партия" ще е... явно(!) корумпирана. В крайна сметка избирателите явно до такава степен харесват артистичната кампания, че вотът достига 34,7% от гласовете, което превръща един скучаещ веселяк в кмет на град с население 120 000 души.
Най-старият действащ парламент се намира на остров Ман - владение на Великобритания в Ирландско море. Тинвалд е основан преди повече от десет века - през далечната 979 г., но и до ден днешен е постоянен законодателен орган, чиято работа не е прекъсвана дори по време на многобройни войни.
Най-много депутати има в Общокитайското събрание на народните представители. Членовете на този необичаен парламент, свикван в пълен състав само веднъж годишно, са почти 3 хил. души.
В Микронезия пък смятат за достатъчно за благото на страната да работят само 14 сенатори. Това е най-малобройният парламент в света, като в Националния конгрес на страната членуват 4 партийни представители на четирите щата на  независимата република. Те са с 4-годишен мандат, а останалите 10 се избират от едномандатните окръзи за двойно по-кратък срок.
Не е тайна, че в някои страни вотът е безусловен, тоест не може да бъде избегнат. С последните промени в Изборния кодекс на България бе въведено задължително гласуване, освен когато избирателят има уважителни причини да не го направи - отсъствие от страната, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Задължението обаче не важи за хора над 70-годишна възраст и лица с увреждания. Единствената санкция за неупражняването на вота е заличаването от съответния избирателен списък, но чак след две последователни негласувания на избори от един и същи вид. В други държави се прилагат различни "наказания" за гражданите, непожелали да участват в политическия живот на страната. На австралийците в тези случаи се налагат глоби. Прогресивни финансови санкции са въведени в Белгия: първото неучастие в изборите ще струва на нарушителя 50 евро, а второто - 125. На гърците и перуанците се отказва административно обслужване в различни институции. В Бразилия пък на гласоподавателите, пропуснали да упражнят вота си, се отнема паспортът, който се връща само тогава, когато провинилите се поправят "грешката си" при следващите избори.
"Не е важно как е гласувано, важно е как е преброено" - тази сакрална крилата фраза, произнесена от Йосиф Сталин на изборите за генерален секретар на ВКП(б) през 1934 г., описва по най-добрия начин системата на вота не къде да е, а... в САЩ. В страна, обявяваща се за най-демократичната в света, по време на президентска кампания кандидатът, събрал най-много гласове, може в крайна сметка и да не стане държавен глава. Работата е там, че всичко зависи от специалните избиратели, чийто брой се определя от това колко е голямо населението на даден щат. Например столицата на страната Вашингтон има общо 3 гласа, Калифорния - 55, а Тексас - 38. Американската история помни общо 4 случая, когато получилият по-малко гласове става президент. Например през 2000 г. вотът за Ал Гор е с половин милион по-голям, отколкото за Джордж Буш. Синът на 41-вия държавен глава обаче е провъзгласен за 43-ти президент на САЩ, тъй като има подкрепата на повече специални избиратели: 271 на 266. Подобни случаи на губещи в крайна сметка кандидати, но получили всъщност повече реални гласове на хората, са регистрирани през 1824, 1876 и 1888 г.
Интересна изборна традиция съществува в Малайзия. Въпреки че е конституционна монархия и крал се става по наследство, управляващите държавата се сменят на всеки 5 години. Тази ротационна особеност е породена от факта, че страната се управлява от деветима султани, които избират един от тях за върховен. Федералният монарх има основно представителни функции.
Андора пък е пример как във века на демокрацията кралят се избира от други държави. За разлика от значително по-малките Сан Марино, Монако и Люксембург, княжеството не се управлява от местен монарх. Държавното устройство е парламентарно княжество, представлявано от двама конституционни съуправители - президента на Франция и епископа на Сео де Урхел (Испания).
Тези, а и много други любопитни факти, свързани с гласуване, парламент, президент и т.н., всъщност показват, че изборите в повечето страни по света не се асоциират с кебапчета и кюфтета, платен/купен вот, целенасочен туризъм, масови протести или претоплени популистки обещания. Правото, както вече и задължението да посочим кой да е на власт не са само думи. А начин да се стигне до истинска промяна.

Най-големият парламент в света

Зданието на висшия представителен орган и носителя на законодателната власт в Румъния е истински дворец. Парламентът в Букурещ е признат за най-голямата гражданско-административна сграда в света. Размерите на прочутия архитектурен паметник от времето на социализма са 270 на 240 м, височината е равна на 86 м, общата площ - 350 000 кв. м, целият обем - 2 550 000 куб. м. Дворецът е разположен на 12 етажа, има 1100 стаи. Само подземната част на сградата с височина 92 м е на 4 готови нива, като още 4 се доизграждат. За строежа са били необходими около милион кубични метра мрамор, 3500 тона кристал, 700 хил. тона стомана и бронз, 900 хил. куб. м дърво, 200 хил. кв. м вълнени килими. Издигането на двореца, който първоначално се нарича Дом на народа, започва през 1984 г. по заповед на Николае Чаушеску и продължава до 1989-а.

Тинвалд е най-старият парламент в света

Общокитайското събрание на народните представители

В САЩ всичко зависи от специалните избиратели

Ротационна система действа в Малайзия, въпреки че страната е конституционна монархия

В Андора кралят се избира от други държави

 

 

 

Суета

  • В епохата на черно-бялото излъчване водещите използват преди ефир червило и руж в зелен цвят
    17. Ноември 2017 226
    365
    0

    Световен ден на телевизията (World Television Day) се отбелязва на 21 ноември. Празникът, иницииран от Генералната асамблея на ООН през декември 1996 г., всъщност цели да признае нарастващото въздействие, което малкият екран оказва върху вземането на важни решения, привличайки вниманието към различни конфликти, събития и т.н. Мисията на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"