18 Април 2024четвъртък15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мистерията на реквиема завладява Пловдив

Диригентът Йордан Камджалов и маестра Мая Василева повеждат музикален ренесанс под тепетата

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 18

За първи път в България класически концерт си поставя амбициозната цел да напусне традиционната "обител" на класиката - оперите, театрите, камерните зали, и да влезе на място, необичайно за такъв тип събитие - спортна зала. "Колодрума" в Пловдив ще бъде озвучен от гениалната музика на Моцарт и това може да шокира, но и да създаде любопитство. Изкуството не губи формата си, силата си, внушението си, когато е извадено от обичайната му среда. Напротив, тогава то звучи още по-истинско.
Класиката завладява Пловдив на 26 март, а нейни проводници ще бъдат Дженезис оркестра с артистичен директор и главен диригент Йордан Камждалов и хоровият формат на Музикалната лаборатория за човека с диригентка Мая Василева.  Камджалов, който е определян като екстремен в идеите и смел в експериментите си, ще представи "Реквием" на Моцарт по съвсем нов и нечуван досега начин.
Не концерт, а въвеждане в творческата лаборатория на гения. Така самият Йордан Камджалов нарича предстоящото събитие, което не се поддава на стандартни формулировки. Бъдещето поглежда назад и влива свежа сила на класиката чрез собствените си прийоми - нестандартно пространство, защото съвремието не обича да бъде ограничавано; разказ, вплетен в музиката. Концертът ще бъде излъчван с метода "livestream" и така ще напусне територията на "Колодрума" и ще обиколи света. Към тези 2500 човека, които ще имат шанса да усетят магията на "Реквием" на живо, ще се присъединят и хиляди други от различни точки на планетата.
Проектът е подплатен с мисия - обхващане на социални групи, които имат ограничен или нямат достъп до културни събития. Кодът за "livestream"-а на събитието ще бъде предоставен безвъзмездно на заведения за хора в неравностойно положение - домове за възрастни, домове за деца без родителски грижи, психиатрични клиники. Инициативата "Свобода в класиката" се ражда от идеята класиката да стане достъпна за всички. Проектът разбива клишета и излиза извън границите на утвърдените правила.
Проявата се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града, научи ДУМА от Цветелина Гочева.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 241

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ