28 Март 2024четвъртък21:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът е малък

Не ги разочаровайте!

/ брой: 59

автор:Николай Коев

visibility 2156

Толкова е красиво предизборно да ти обещават светло бъдеще, че просто сам да си завидиш. Особено когато в своето добре платено ефирно време, за малко открити на слънце парникови политици сипят щедро обещания за благоденствие под сянката единствено на своите партии. Все едно народът български е току-що напуснал вътреутробното си развитие и няма памет за близкото минало. То не са отново завършени магистрали на Север, то не е благоденствие с високи заплати и пенсии. На всичко отгоре доскорошният ковчежник Горанов ни убеждава, че в управлението на ГЕРБ за последните му две години БВП е нараснал с цели 15 милиарда. Какво значение има за него разликата нагоре с някакви си 6 милиарда. Важното е ушите на лековерните да се пълнят с измишльотини - колкото повече, толкова по-добре. Пък и кой ти чете официалната статистика? Или предизборният фишек например, че през 2015-2016 г. сме били едва ли не водещи в Европейския съюз по годишен растеж. Ами къде останаха задминаващите ни отчетливо, особено през първата част на периода, Чехия, Ирландия, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Швеция. Да не говорим, че при по-широк поглед извън групата на  благоденстващите европейски нации по този показател гледаме гърба дори на Македония и Косово.
Затова пък искат с навлажнени от умиление очи да вярваме на предизборните балони на доскоро управляващите ни за 1500 лева средна работна заплата и 650 минимална. При това щели да изсипват още "напълно отчетни" пари за прословутото саниране чрез "справедливо избрани фирми" и за няколко години да приключат този въпрос. Естествено, пак ще задвижваме икономиката, отново ще укрепваме държавната си сигурност и ще бъдем непримирими с престъпността и корупцията. Златен поток от митниците ще тече към държавната хазна, а сивият сектор толкова ще изсветлее, че напълно ще изчезне не само като явление, но и като понятие. Изобщо, каним се да управляваме пак години наред, представете си, и поставим топката в центъра за "трето" полувреме. Докато, ако вярваме на бляскавите предначертания, се превърнем едва ли не в двигател на Европейския съюз. Горката Германия! Какъв съперник се появява само. Истински балкански лъв, който се готви за скок.
Всичко и отвсякъде може да се чуе в преддверието на поредните парламентарни избори. И ако все пак има нещо сигурно, то е, че те ще се състоят. А дали ще се състави правителство, или народът отново след месеци ще бъде потопен в агитация за пореден вот, е трудно да се каже. Но рационалността и грижата за общественото здраве едва ли налага да влизаме в сценарий на верижни избори. От които в крайна сметка предишните властници разчитат на драматични обрати и яхване отново на златното руно на властта. А че в образувалия се управленски вакуум с държавата може всичко да се случи, едва ли е важно. Може би лекомислено ще си затваряме очите пред платения автобусен керван от Турция с цел гласуване за ДОСТ на Местан, партията, която също лекомислено бе регистрирана по времето на ГЕРБ? Или може би ще отминем и откритото лобиране за същата тази формация на политическо ниво в съседната страна, с която иначе искрено желаем добросъседство и нормални отношения? Дали ще повярваме на думите на лидера на ГЕРБ, че неговата партия е разрешила бежанския проблем (през лютата зима!?) и е била дори посредник в регулирането на въпроса с европейските лидери и Турция, когато с една директива от Юг може да се отприщи такъв човешки поток към нас, с който едва ли ще се справим? Да бъдем ли спокойни с боеспособността на армията ни и нейното въоръжение, включително и във ВВС? В съседните ни страни закупуват нова техника, дори и Косово иска да прави армия и се въоръжава. Или вероятно разчитаме на солидарната ни защита от партньорите, които и бездруго имат свои сериозни проблеми.
С една дума - териториалната ни цялост и суверенитет са водещи в тревожното ни време. Именно това трябва да проумеят политиците от всички цветове и нюанси. А не да ни омайват с фалшиви новини за минал и бъдещ растеж, бързо придвижване по калпави магистрали и лепене на стиропор върху панелите. Защото, ако новите управляващи гарантират националната ни сигурност с реални действия, но и с дипломатически усет за нейното укрепване, то пътят до стабилизацията и дори напредъкът ще бъде по-възможен и открит. Така че времето на предизборната пушилка изтича, както впрочем и прекалено дълго проточилото се търпение на нацията. Затова изборите и бързото съставяне на ново редовно правителство дават шанс на България. Нека го оползотворим разумно като българи, патриоти и европейци. На хората им омръзна да чакат, пък и вече губят търпение. Не ги разочаровайте!

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ