26 Април 2024петък13:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Проза

Роман на Армел Жоб с престижни награди излиза у нас

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 23

Шарл Ламбер, тридесет и пет годишен, живее в най-хубавата ферма в белгийското село Сарто със своите възрастни лели Филомен и Камий. Когато двете стари моми умират, Шарл остава сам и решава да се ожени. Тогава моли тамошния писар Еварист Льожьон да съчини от негово име обява за местния вестник, с която оповестява своето намерение. Както първата, така и последвалите още три обяви остават без отговор, ако не се смятат няколкото писма, кое от кое по-неподходящи. Но ето че един ден Шарл открива жената на живота си в каталога "Щастие от островите" със снимки на "красиви туземки, търсещи брак"...
Тези редове ни въвеждат в романа "Пропуснатата жена" от Армел Жоб, който "Аквариус" издава в превод на Светлана Панчева. Художничка е Мария Налбантова.
"Пропуснатата жена" е роман спомен или може би роман сън, в който се преплитат привидно ясно настояще, скрито минало и възможно бъдеще, разказани с фин хумор на няколко гласа и видени от различни гледни точки. История забавна и тъжна, пълна с неочаквани, често драматични обрати. История за неосъществени и пропуснати срещи и любови, за една непредотвратима и една загадъчна смърт.
Армел Жоб е роден през 1948 г. в Хейд, близо до Лиеж, Белгия. Завършва класическа филология, след което преподава латински и старогръцки в католическата семинария в Бастон, чийто директор по-късно става. Успоредно с това прави преводи от тези древни езици на френски. След пенсионирането си през 2010 г. се отдава изцяло на литературно творчество. Автор е на над десет романа, публикувани в престижното френско издателство "Робер Лафон", сред които се открояват "Елена Ванек" (2002), "Кралският съветник" (2003), "Лъжлива невинност" (2005), "Горчива вода" (2011), "Далеч от джамиите"(2012) и др. "Пропуснатата жена" (1999) - неговият първи роман, е носител на френските литературни награди "Еманюел Роблес" и "Рене Фале".

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ