28 Март 2024четвъртък14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панорама

Книгата

"Притаените мигове" на Георги Йорданов видяха бял свят

Излезе книга първа "Срещи" на известния политик и държавник

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 1144

          
В ръцете на читателите е сборникът "Срещи" - книга първа от поредицата "Притаени мигове" на Георги Йорданов, издание на "Захарий Стоянов" и "Светулка 44 АТЕНЕЙ". На българите от предишното и днешното поколение е добре известно, че авторът на "притаените мигове" като държавник и носител на обществени отговорности и най-сетне като авторитетен посланик на родината в чужбина, умееше да печели приятели. Като модерен човек той носи в сърцето си посланията на добрата воля, които раждат приятелства. И за тях разказва в книгата си "Срещи", макар заглавието й да не е наситено емоционално, дори е непретенциозно, но още от първите "срещи" - а те са с акад. Дечко Узунов, ген. Владимир Стойчев, Владимир Василев... - читателят вече се убеждава, че  встъпва в богата галерия, в която са представени именити български творци, световни светила в областта на художествената култура, едни от най-влиятелните политически лидери на нашето време. И "разглеждането" на тази галерия носи както естетическа наслада, така и много познания, за което заслуга имат както грижливо запазените спомени, така и ерудираността на автора. И както подчертава писателят Петър Анастасов, "в срещите на Георги Йорданов, описани в тая книга, има благородство, доброта, алтруизъм, мъдрост... Тук е вплетена не само благородна творческа енергия, не само висока гражданска отговорност пред мисията на честното слово... В книгата по убедителен начин възкръсват и ни милват спомените от едно несправедливо обругано време, толкова различно от негостоприемните и мрачни пространства на днешното му смръщено превъплъщение."
Знае се колко е голям приносът на Георги Йорданов да бъдат приобщени към националната кауза талантливи творци с неувяхващ принос към българската духовност. Повярваха на безкористните му намерения и идеи, приеха подадената им ръка и станаха негови приятели такива корифеи на българската художествена култура като Владимир Василев, Константин Константинов, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Никола Фурнаджиев, Дора Габе, Борис Христов, Николай Гяуров, Панчо Владигеров, Филип Кутев, Дечко Узунов, Георги Джагаров, Николай Хайтов, Дамян Дамянов, Емил Чакъров, архитектите Никола Николов и Александър Баров. И още: световноизвестните Херберт фон Караян, акад. Дмитрий Лихачов, акад. Юрий Григорович, проф. Джон Атанасов... В книгата има документални разкази и за Франсоа Митеран, Индира Ганди, Хелмут Кол, д-р Арманд Хамър. Удивителни са и срещите с акад. Ангел Балевски и проф. инж. Иван Попов, с проф. Саша Попов и проф. Кирил Стефанов, със знаменосеца на София Ради Кузманов, със Стефан Гецов и Въло Радев и с още много други. Но в повествованието авторът се опитва да остане зад кадър, пестелив и скромен е за своята лична роля в тези срещи, целта му е да открои личността на човека, за когото пише, и го прави по убедителен начин. Още повече че често залага на най-сигурния коз - документа, бил той в епистоларна форма или произнесено слово, протокол от научна конференция, стихотворение с посвещение, цитат от художествено произведение или автограф. Понякога документалността има по-силно въздействие от набора от красиви думи, и въздейства повече от тях. И все пак "Срещи", макар да представлява гелерия от именити образи, има и характер на книга изповед. В нея чрез срещите и приятелствата откриваме вълнуваща биография, в която триумфира клетвената отговорност пред съдбата на българския народ и любовта към Отечеството.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ