здраве
Народна медицина
За ползите от един плевел
/ брой: 59
Всеки древен народ на планетата с право може да претендира за откривателство на глухарчето - от индианците до траките. Глухарчето (Taraxacum officinale complex) го има като плевел в почти всички географски ширини.
Основното действие на листата на глухарчето е диуретично. Билката се използва и като чернодробен и храносмилателен тоник. Корените на глухарчето имат антиревматично, диуретично, леко слабително, и жлъчегонно действие. Използва се при чернодробни увреждания и камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Пресните листа се използват за лечение на анемия, авитаминоза на витамин С, атеросклероза, диабет. Те са и много подходящи за пролетна салата.
Калият в листата има диуретичен ефект, поради което не е желателно чай от глухарче да се пие вечер преди лягане.
Научните опити с глухарчето са започвали още в 70-те години на 19 век. Според някои автори салатата от свежи листа на глухарчето, както и стрити на прах корени съществено понижават съдържанието на холестерина в кръвта на опитни животни.
- Чаят от глухарче се смята за полезен за прочистването на черния дроб. Билката може да намали възпалението при хепатит и цироза.
- Действа отхрачващо и поради тази причина се препоръчва при бронхити.
- Пресният сок от глухарче се препоръчва на бременни, на подрастващите за предпазване на зъбите от кариес и при лечение на остеомалацията, тъй като съдържа калций, магнезий, и желязо. Университетът в Индиана през 80-те години на 20 век използва екстракт от глухарче за приготвяне на препарати против образуване на зъбна плака.
V 1 с.л. корени или стръкове от глухарче се запарва с 400 мл кипяща вода. Оставя се 1 час, след което се прецежда. Пие се на гладно няколко пъти дневно. Запарката действа кръвопречистващо, потоотделящо, освежаващо, спомага при запек.
V 1 с.л. ситно нарязани корени или стръкове се вари 10 мин. в 400 мл вода. Прецежда се и всеки ден се пият на гладно по 1-2 кафени чашки в продължение на 4 седмици. Отварата е подходяща за пролетно лечение и обновяване на организма.