здраве
Безглутеновите диети водят до диабет
/ брой: 59
Безглутеновите диети стават все по-популярни през последните години. Прилагат ги не само хора, които страдат от цьолиакия (заболяване с непоносимост към глутен), но и тези, които просто искат да отслабнат. Глутенът е белтък, който се съдържа в някои зърнени храни - пшеница, ръж и др. Твърди се, че диета, която изключва безглутеновите храни, действа благоприятно при някои автоимунни заболявания. Търговците бързо откликнаха на новата мода и през последните години в магазините се появиха доста продукти с етикет "без глутен", дори когато изначално съставките не предполагат наличието на глутен (например шоколад, сирене, оризови крекери).
Ново проучване от САЩ, публикувано в ScienceDaily, обаче дава тревожен сигнал. Провъзгласената за супер здравословна безглутенова диета се отразява негативно на здравето на хора, които я спазват без медицински показания. Това важи особено за хората, които са склонни към диабет тип 2. За това съобщават учени от Харвардския университет на годишната среща на Американската асоциация за сърцето в Портланд.
Докладвани са резултати от три големи дългосрочни проучвания с участието на 200 хил. души. Експертите проучили съдържанието на глутен в храната им. Участниците с най-висока консумация на глутен (до 12 г дневно) имали с 13% по-нисък риск да се разболеят от диабет в сравнение с хората, които консумирали минимално глутен.
Уточнението е, че данните са събирани от личните показания на доброволците за храненето им. Затова Американската асоциация за сърцето е наредила резултатите да се проучат допълнително. Данните са от период, когато безглутеновите диети още не бяха на мода.
Въпреки че предстои още работа, за да се проверят отново и по-обективно резултатите от проучванията, учените съветват хората да не избират да спазват безглутенова диета, ако няма медицински показания за това, защото няма научни доказателства за общи ползи за здравето, ако се спазва такава диета. Авторът на проучването Зенг Гонг припомня, че безглутеновите храни често съдържат по-малко фибри и микроелементи, те са по-малко хранителни, а и по-скъпи.