20 Април 2024събота12:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

здраве

Между зимната депресия и пролетната умора

Или как да нагодим биологичния си часовник към будилника, за да са по-малко понеделнишките мудни зомбита

/ брой: 59

автор:Аида Паникян

visibility 44

Понеделнишките утрини са тежки за работещите, но идният понеделник ще увеличи значително армията от мудни зомбита. Причината е, че и без това страдащите от недостатъчен сън български работници, служители и учащи ще изгубят още 1 час от неделния сън заради превъртане на часовниковата стрелка с час напред. У нас към ритуала на лятното часово време ще се добавят и изборните емоции.
Колкото и да се твърди, че денят след превъртане на часовниковите стрелки с час напред е "черният" понеделник, да погледнем на нещата и положително. След зимната депресия, дължаща се най-вече на кратката светла част от денонощието, от идната седмица вече ще имаме 1 час повече естествена светлина. В същото време мнозина от близо месец се оплакват от признаците на пролетна умора.
През студените месеци метаболизмът се забавя и абсорбирането на веществата става по-трудно. Затова с идването на пролетта се чувстваме изморени и неработоспособни. Освен това според някои теории през зимата организмът ни е изчерпал запасите си от серотонин и затова хормонът на съня - мелатонинът, влиза в действие. И докато дните стават все по-дълги, тялото ни постепенно се аклиматизира, произвежда повече ендорфин, тестостерон и естроген. Тези промени ни натоварват и водят до умора, казва д-р Апараджита Верма, невролог и специалст по проблемите на съня в Методистката болница в Хюстън.
Макар понеделникът след смяната на часа да е най-лошият ден за баланса работа/сън, останалите 364 от годината не са по-добри за работниците, става ясно от проучване на CareerBuilder. Резултатите от тяхна анкета показват, че 47% от работниците твърдят, че мисълта за работата нощем ги държи будни, а 60% твърдят, липсата на нощен сън вреди на производителността на труда им. В деня след превъртането на часовниците с час напред се увеличават с 24% инфарктите, значителен ръст бележат катастрофите, но във вторник намаляват, а в сряда вече достигат нормалните нива, сочат данни от 2014 г. на Мичиганския Кардиоваскуларен център.  
Някои работници са по-уязвими към смяната на времето, казва д-р Верма и дава за пример страдащите от сънна апнея, синдрома неспокойните крака, работещите на смени.
 
Само 42 мин. сън под нормата може да навреди сериозно на здравето ни, затова и промяната на биологичния часовник е много по-трудно от превъртането на стрелките на часовника, казва д-р Верма. Тя има няколко практически препоръки за преодоляване на наричания от американците синдром "пролет напред".
Според специалистката е важно:
- в събота да опитате да легнете с час по-рано от обичайното. А в неделния ранен следобед дремнете, но не прекалявайте и гледайте да не заспивате между 18 и 22 ч.
- Не гледайте по телевизията филми на ужасите или криминалета, препоръчва д-р Верма.    
- През следващите нощи се опитвайте да си лягате с по 10-15 мин. по-рано от обичайното, препоръчва лекарката. Тя припомня и някои от основните правила за хигиена на съня: да се спи в проветрена и добре затъмнена стая; да не бъдат пускани в леглото домашни любимци и да не се яде в него; да не се гледа телевизия в спалнята; да не се вземат приспивателни или ако са изписани от лекар, да се вземат не повече от 10-15 дни.
Едни от най-честите последици от недоспиването са високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести. Доказано е, че системното недоспиване пречи на нормалното зарастване на раните и забавя метаболизма, припомня специалистката по проблемите на съня.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ