25 Април 2024четвъртък12:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Избори 2017

Повече за бедните и пенсионерите

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 15




Георги Гьоков,
кандидат на "БСП за България" за народен представител от старозагорската листа


В политиките по доходите няма бързи решения. Всичко ще става постепенно и не както на мен и на БСП ни се иска, изведнъж хората да получават по-добри доходи, по-високи пенсии и заплати, а бедността да намалява. Но първите неща, които ще направим, са записани в програмата и са поети като твърд ангажимент.
Преди всичко обвързването на минималната заплата със средната така, че когато средната се увеличава, да се увеличава и минималната. Не сме се ангажирали с конкретен процент, но би било удачно МРЗ да е 50% от средната. В момента е 47%. Да не забравяме, че според 3-годишната бюджетна програма на ГЕРБ минималната заплата е 460 лв. за 2017, 2018 и 2019 г. В последния месец започнаха да обещават 650 лв. минимална заплата. Ние от БСП не вадим числата от торбата с предизборни обещания, а просто поемаме ангажимент това да се случи.
Второ важно нещо е размразяване на социалните плащания. Например обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството; парите за хората с увреждания и за най-уязвимите групи. Разбира се, не на последно място - и преизчисляване на пенсиите. Няма да решим въпроса с доходите на пенсионерите, но ще има повече справедливост. Естествено - и повишаване на пенсиите средно с по 20%. Става въпрос за еднократно преизчисляване на пенсиите спрямо средния осигурителен доход за 2013 г. Това е правено единствено от БСП през 2008 г. по времето на тройната коалиция. Сега например пенсията на учител, който се пенсионира сега, и на учител, пенсиониран преди 2000 г., се различават доста сериозно и даже на втория пенсията е почти два пъти по-висока. Нашата идея е с преизчисляването да се увеличат и двете пенсии, а първата да се доближи до втората.
Много сериозно внимание трябва да се обърне на подпомагането за децата, които започват I клас, разширяването му във II, III и IV клас. Най-напред трябва да се обърне внимание на най-уязвимите групи и постепенно преодоляването на неравенства и бедност да се разпростира и върху средната класа.
Преди година-две ГЕРБ и социалният министър Ивайло Калфин широко се рекламираха, че са увеличили детските, а се оказа, че няма такова нещо. Същото горе-долу стана и с помощите на децата с увреждания. Уж драстично бяха увеличени парите за малките с най-тежки увреждания (930 лв.), но се оказа, че не е точно така, защото са им отнети други придобивки - личен асистент, средства за рехабилитация, за балнеолечение и т.н. Така на практика парите за деца с увреждания не са се увеличили. Парадираха, че са постигнали диференциран подход, но диференциацията е направена само спрямо процента увреждане, а не според потребностите. БСП се ангажира да преразгледа тези помощи за децата с увреждания.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ