28 Март 2024четвъртък11:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал във ВСС между висши магистрати

Писмо на Бареков стана формалният повод за крясъци между магистратите, които се разделиха на лагери "срещу" и "за" Лозан Панов

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 7

Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов обвини председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в политически обвързаности в негово отсъствие. Това стана на редовното заседание на Висшия съдебен съвет, на което съдебните кадровици посветиха повече от час на сигнал на евродепутата Николай Бареков срещу Панов.
Оплакването на Бареков е, че не беше допуснат на инициираната от Лозан Панов  миналата седмица конференция, в която участие взе Лаура Кьовеши - ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. Евродепутатът твърди, че е бил удрян от съдебната охрана и хора, близки до шефа на Върховния касационен съд. По този повод той поиска ВСС да открие процедурата за предсрочното освобождаване на Лозан Панов от поста му.
Докато спориха дали ВСС има компетентност да се занимава със сигнала на евродепутата или не, съдиите влязоха в поредния си вербален сблъсък. Тонът ескалираше до крясъци и лични оценки, като в крайна сметка писмото на Бареков беше прието само за сведение и в отсъствието на самия Панов. По този повод  Димитър Узунов заяви, че той сигурно отсъства, защото тече предизборна борба и "има ангажимент към някакви митинги". Това пък възмути  негови колеги, които обвиниха представляващия ВСС, че уронва престижа на Върховния касационен съд.
Членът на ВСС Камен Иванов и още няколко други негови колеги реагираха с несъгласие. Не можем да си позволим такива коментари, не му отива на Узунов, добави той. "Правят се инсинуации с какво се занимава председателят на ВКС по време на отпуск, че се занимава с политика. Не става дума за личността, а за институцията", обясни Юлия Ковачева.
"Не може всяко заседание да започва и завършва със скандал, колкото и да е личната ни неприязън помежду ни. Отдавна сме разделени на реформатори, прогресивни сили и мнозинството на Цацаров и Колев", каза главният прокурор Сотир Цацаров.
 Светла Петкова, близка до мнозинството около главния прокурор, сметна, че е уронен престижът на съдебната власт. Зад това стояла началничката на кабинета на Лозан Панов Роза Георгиева. Поведението й не било на ниво, което се изисква за служител. На Петкова отговори Соня Найденова, като я попита откъде има лични впечатления, при положение, че не е присъствала на мястото на събитието, за което пише Бареков.
 

Половината от магистратите не знаят каква да е реформата в системата, смята Цацаров

Половината от тези, които говорят за реформа в съдебната система, въобще не са в състояние да обяснят какво имат предвид. Една немалка част от атакуващите ме, ако бяха на мое място, нямаше да си помислят за реформа в прокуратурата. Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.
Той добави, че преминаването на държавното обвинение към изпълнителната власт може само да навреди. Според него тогава окръжните прокурори ще могат да се сменят така, както в момента се сменяли областните управители.
По думите му не трябва да има борба колко прокуратури ще има или какъв модел да се следва в съдебната реформа. Според него "ние няма да го измислим, другите държави са го направили и е достатъчно да препишем няколко неща, за да се направи що-годе приемлив продукт".
Цацаров каза още, че трябва да има определен времеви предел, в който едно дело може да бъде връщано от съда. Той добави, че не може едно дело да се води 10 години, защото това предизвиква недоволство сред обществото. Според него няма преследване на корупционни действия в частния сектор, тъй като НК е от 1968 г., където ясно е описано, че само длъжностни лица носят отговорност за корупция. По темата за българските гранични полицаи, които Турция иска задочно да осъди, той каза, че няма да бъдат екстрадирани.
Според него експулсирането и забраната да влизат в България на няколко турски граждани е било напълно нормално действие. "Не говорим за шпионство, а за проповядване на идеи, свързани с нарушаване на териториалната цялост на България", заяви Цацаров.

 

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ