26 Април 2024петък12:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За "гъвкава" Европа се обявиха евролидерите

Новата Римска декларация определя основните насоки в дебата за бъдещето на ЕС през следващите 10 години

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 17


Лидерите на 27 страни от ЕС и ръководителите на европейските институции отбелязаха 60-годишнината на Римските договори (поставили началото на Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия), с декларация за бъдещето на Европа. Големият отсъстващ беше Великобритания, чието правителство възнамерява съвсем скоро да задейства клаузата за излизане от ЕС.
Преди началото на срещата на върха лидерите на 27-те страни членки бяха приети от папа Франциск. В обръщението си той отбеляза, че Европа страда от "вакуум в ценностите" и губи "усещането си за посока". "Когато едно тяло губи чувството си за посока и вече не е способно да погледне напред, започва регрес и в дългосрочен план рискува за загине", заяви папа Франциск.
"Докажете днес, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство, което получихме от героите на европейската интеграция преди 60 години", обърна се председателят на Европейския съвет Доналд Туск към евролидерите. "Европа като политически субект или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо", отбеляза той.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че ЕС ще продължи да съществува въпреки напускането на Великобритания. "Никога няма да видим ЕС като държава. Нито пък вървим към одържавяване по примера на САЩ. Всеки стремеж към уравниловка може да убие Европа", заяви Юнкер.
Германският канцлер Ангела Меркел също се обяви за обединена и просперираща Европа. "Отправяме поглед към бъдещето. Искаме една по-сигурна и защитена Европа, което означава да пазим добре външните си граници. В сила е и това, което казахме още преди 10 години в Берлин - обединени сме по-успешни и Европа е нашето бъдеще. Дори понякога да е трудно и да има пречки по пътя ни", заяви Меркел.
Президентът на България Румен Радев определи подписаната декларация като документ от изключителна важност за бъдещето на Европа. Радев посочи, че благодарение на активната и аргументирана българска позиция, в декларацията е включен изричен текст за солидарността и кохезионната политика като фактори за устойчиво и сигурно развитие на Европа. Освен това в декларацията изрично се посочва за сигурността на Европа не само като охрана на външните граници, където ние имаме пряк ангажимент, но и за укрепване на общата сигурност и отбрана, отбеляза държавният глава.
Полският премиер Беата Шидло, която заедно с Гърция заплашваше да бойкотира приемането на декларацията, преди подписването вдигна химикала над документа и спря за секунди. След като се подписа, Шидло разпери ръце и се усмихна.
Подписването на Римската декларация определя основните насоки в дебата за бъдещето на ЕС през следващите 10 години. Говоренето за Европа на различни скорости вече е сменено от идеята за "гъвкава" Европа, в която различните членове могат по-свободно да се съюзяват и дори да обединяват някои от националните си системи без това да задължава останалите да ги последват. Четирите основни принципа на декларацията са: сигурна и защитена Европа; просперираща и устойчива Европа; социална Европа и силна Европа на глобалната сцена.
Очаква се Европейската комисия да представи серия документи за размисъл по ключови въпроси за Европа. През идните месеци ЕК ще организира обществени дебати с Европарламента и държавите членки, както и онлайн консултации, така че европейските граждани да имат възможност да изразят мнението си и да споделят своите виждания за бъдещето на Европа посредством представителствата на комисията и специален уебсайт, който стартира на 25 март. Дебатът трябва да приключи до края на годината и въз основа на резултатите от него ще започне дефинирането на политиките, който ще характеризират развитието на ЕС през следващите 10 години.

ПЕС ще се бори
за силна, справедлива
и социална Европа


"Като представители на прогресивните сили ние винаги сме отстоявали ценности като солидарност, уважение и защита на основните човешки права, които са в основата на ЕС. Вярваме, че Европа се нуждае от нова посока, базирайки се на тези принципи. Трябва да възстановим основното обещание на ЕС: бъдеще, гарантиращо благоденствие, равенство и справедливост за всички европейски граждани." Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на срещата на левите лидери в Европа, която се проведе преди Европейския съвет. "Ние се обявяваме за прилагане на европейското законодателство в областта на социалната и трудовата политика, както и за въвеждането на колективен трудов договор във всички страни членки, без изключение", отбеляза Станишев. Заедно с хиляди европейци той се включи в Марша за Европа в Рим. Под призива на събитието за обединена Европа своя подпис сложиха над 400 интелектуалци от Стария континент.
Паралелно на марша в подкрепа на обединена Европа се проведоха и шествия срещу Евросъюза.


БГНЕС
Хиляди европейци участваха в шествия в подкрепа на ЕС в няколко европейски града. На снимката: ЕС като част от думата приятели на немски (Freunde) пише на този плакат в Берлин, където хиляди подкрепиха европейското единство, като пуснаха балони с цветовете на европейския флаг пред Бранденбургската врата

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ