20 Април 2024събота04:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Университетите от Балканите се събраха в СУ

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 17

Когато питам студентите си колко от тях са посещавали балкански държави, броят им обикновено е два-три пъти по-малък от броя на тези, които посещават Западна Европа. Това заяви бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев при откриването на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети, която се състоя в петък и събота в Алма матер. Проф. Илчев през 2016 г. пое за една година председателството на асоциацията. Именно опознаването на държавите, на тяхната история, култура, традиции е една от основните ни цели, подчерта проф. Илчев и добави, че колкото по-добре се познават балканските държави, толкова по-малко ще бъдат конфликтите между тях.
В асоциацията, създадена през 2008 г., членуват 59 висши училища от Балканите. Конференцията е за първи път в България, участваха ректори и техни заместници от Тракийския университет в Одрин, Университета в Тетово, Университета "Ал. Моисиу" в Дурас, Аристотеловия университет в Солун, Букурещкия университет, Университета в Чанаккале, Истанбулския университет и Истанбулския технически университет, Университета "Намък Кемал", Университета "Овидий" в Констанца, Спортния университет в Тирана, Университета на Черна Гора, Университета на Прищина, Университета "Св. Климент Охридски" в Битоля. От българска страна взеха участие СУ, ТУ-София, АМТИ в Пловдив, Аграрният университет, Европейският политехнически университет, Шуменският университет, МУ-Плевен, НСА, ЮЗУ, Русенският и Великотърновският университет. Според ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, именно университетите са отговорни за търсенето на решения на регионалните проблеми, за културния диалог, за подготовката на студенти и млади учени - добри професионалисти и добри граждани на страните си. 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ