20 Април 2024събота13:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всеки втори IT специалист не иска да емигрира

Близо 12% от заетите постоянно полагат извънреден труд

/ брой: 60

автор:Аида Ованес

visibility 1635

Почти всеки втори от IT сектора не иска да емигрира и би работил извън София, сочат данните от проучване за условията на работа в този отрасъл. Проучването бе огласено на дискусия, организирана от Националния браншови синдикат "Информационни и комуникационни технологии" към КНСБ.
Близо 70 хил. души у нас работят в сектора на високите технологии, а оборотът от дейността е близо 2 млрд. лв. Този сектор обаче би имал и двойно по-голям потенциал, ако има достатъчно работна ръка, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той е категоричен, че е необходима по-добра връзка между образованието и бизнеса, повече инициативи като Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти.
Недостигът на кадри е един от най-големите проблеми, тъй като води до по-голямо натоварване на съществуващата работна сила. През последните години непрекъснато се разширява дейността на IT сектора, което води до висока конкуренция между компаниите за кадри и свръхнатоварване на наличния персонал на фона на малкия брой добре подготвени кадри. Затова и 61,5% от анкетираните смятат за сериозен проблем натовареността в определени периода на годината. Всеки трети от сектора казва, че работи повече от 8 часа на ден или през нощта и почивните дни. Близо 17% от анкетираните полагат извънреден труд поне веднъж на седмица, а за 11,7% това е постоянна практика.
Въпреки високото заплащане хората от IT сектора се оплакват от условията, в които работят. Според 32,8% от анкетираните съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в "Open Space". Големите помещения са шумни и затрудняват концентрацията на служителите.
Въпреки високата степен на професионална удовлетвореност, все още 51,8% от анкетираните имат намерения да упражняват същата професия в чужбина. Причините са свързани както с търсенето на по-добра организация на труда (21,4%), така и с повишаване на квалификацията и натрупване на опит (23,4%), и по-доброто заплащане.
Почти толкова (47,5%) нямат намерение да работят в чужбина и техният брой се увеличава, сочат данните от проучването. Около 63,2% от запитаните имат желание да работят извън София, ако заплащането е същото, както и условията на труд.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ