19 Април 2024петък00:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Напрежение на изборите в Бурса

Временно бе спряно гласуването, вотът премина премина без посланика ни в Турция Надежда Нейнски

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 15

Напрежение през целия изборен ден в Турция. Пред консулството ни в Бурса се изви опашка още от сутринта. Гласуването вървеше бавно. За час гласа си дадоха едва 15 души. При чакащите се появи и председателят на организацията на българските изселници проф. Юксел Йозкан, който призова чакащите да не се поддават на провокации и да бъдат спокойни.
За да се стигне до вратата на консулството, отнемаше около 4 часа. Чакаше се и за да се попълни декларацията за това, че избирателят гласува по настоящ адрес, а не по постоянен. Решение на ЦИК гласи, че всеки сам трябва да попълни декларацията, което предизвика допълнителното напрежение и скандали. Голяма част от избирателите носеха лист с имената си. На въпроси на журналисти дали могат да си напишат името, те мълчаха. Наблюдателите на политическа партия в 306-а секция в кв. "Караман" поискаха и прекратяване на изборите, защото председателката на комисията пускала по трима души в секцията да попълват декларации.
По обяд временно бе спрян изборният процес в една от секциите в Бурса, след като избирателите нахлуха вътре. Полицията се намеси и освободи входа на секцията. Около 50 души, които чакаха пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко. 10 минути по-късно гласуването беше възстановено. По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, опитали се да влязат вътре.
Кметът на Бурса Реджеп Алтепе се появи в района на една от избирателните секции в града. Той обясни, че е дошъл, за да види дали може да е полезен с нещо. "Можем ли да помогнем с превоз на представителите на ЦИК, да помогнем с храна и вода", попита той. По думите му разпоредбите на ЦИК са недемократични, но трябва да се уважават. "Ние сме две съседни държави, които са партньори и трябва да се уважават", каза Алтепе.
При изборите в южната ни съседка впечатление направи липсата на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски. От Министерството на външните работи обявиха, че Нейнски е в София и ще се върне в Турция "след приключване на служебните й ангажименти тук". Това няма да стане през изборния ден, казаха от МВнР. От министерството заявиха, че не е прецедент на датата на вота посланик да отсъства от държавата, където ни представлява.
По данни на ЦИК към 13 ч. в Турция е най-високата избирателна активност за чужбина, като там са гласували общо 13 816 души. Във Великобритания към същия час гласувалите са 3256, в Германия - 3296. След тях се нареждат Испания с 1672, Гърция с 1410 и Франция с 1138.



Пред консулството ни в Бурса опашка се изви опашка още от сутринта

снимка: btvnovinite.bg

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ