19 Април 2024петък07:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вучич застава редом до Путин

Непосредствено преди предстоящите в Сърбия президентски избори премиерът и фаворит в президентската надпревара се среща с руския президент

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 49

Сръбският министър-председател Александър Вучич е пристигнал в Москва за среща с руския президент Владимир Путин. Заедно с него в руската столица са пристигнали и сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич и министърът на труда Александър Вулин, предаде сръбското радио B-92.
Преди посещението си Вучич посочи, че темите на преговорите в Кремъл ще започнат с разговори на "лична среща" с Путин, а след това сръбската правителствена делегация ще има отделни срещи с представители на правителството.
"Първата ни тема е икономическото сътрудничество след падането на курса на рублата, цените на петрола и на газта, както и спадът в сръбско-руската търговия. Ние ще обсъдим и сътрудничеството в оръжейната индустрия", заяви сръбският министър-председател. Той добави, че ще бъде обсъдено и военното и техническото сътрудничество между двете държави.
"Имаме идея също така да говорим за зенитно-ракетни системи С-300, които са отбранително оръжие", заяви още той. Според него честите срещи с руски представители на властта сочат, че Сърбия и Русия имат добри отношения, които допълнително се подобряват.
"Полагаме усилия да открием нови модели за установяване на много форми на сътрудничество с Русия", заяви Вучич и подчерта, че Сърбия няма да наложи санкции срещу Русия и не иска да участва в каквито и да е военни обединения.
Задълбочаването на двустранното икономическо сътрудничество, както и кооперирането в областта на машиностроенето ще бъдат основните теми на срещата между руския президент Владимир Путин и министър-председателя на Сърбия Александър Вучич, съобщи ТАСС. Според пресслужбата на правителството в Белград премиерът на балканската страна също има намерение да обсъди начините за засилване на сътрудничеството на Сърбия с Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзЭС).
Събеседниците ще отделят внимание и на ситуацията на Балканите, където в последно време се набеляза тенденция към изостряне на обстановката.
Отношенията на народите на Русия и Сърбия имат дълбоки корени; вярата, близостта на културите, сходство в историята и трагичните събития от последното столетие ги правят най-близки приятели и съюзници. Но въпреки традиционните връзки Русия в момента заема едва трето място сред икономическите партньори на Сърбия със скромните 7% от общия стокооборот. Русия основно изнася петрол и газ в замяна на плодове и зеленчуци. По данни за 2016 г. стокообменът между двете страни възлиза на 2,3 милиарда евро, което е намаление в сравнение с предходния период заради спада на цените на нефта и на курса на рублата.
Срещата на руския лидер и сръбския министър-председател има за цел да се намерят нови начини за

икономическо сътрудничество             

Както каза Вучич в навечерието на посещението си в Москва, за засилване на сътрудничеството ще помогнат съвместните машиностроителни предприятия и партньорството в областта на фармацевтиката. "Мисля, че ще говоря с Путин за идването в Сърбия на една компания, произвеждаща различни видове машини, която би произвеждала 51% от компонентите в нашата страна, а след това би продавала на европейските и турските пазари без митнически такси", сподели плановете си Вучич. Той посочи отличните политически отношения между двете държави, като отбеляза, че "президентът на Русия се е съсредоточил главно върху икономически въпроси и вече предложи няколко идеи, по-специално в областта на утвърждаване на съвместното фармацевтично производство".
Руският посланик в Белград Александър Чепурин в интервю за Танюг в събота заяви, че двустранното сътрудничество в области като производството на семена или фармацевтични продукти може да донесе доход, измерен в милиарди евро. Според него е необходимо да се работи за сътрудничество в областта на високите технологии, изграждане на селскостопански машини и превозни средства. "Необходимо е да се произвеждат продукти, които заедно да бъдат изнасяни за трети страни, това може да доведе до значително увеличение на оборота и да създаде много нови работни места в Сърбия, ние говорим за това", каза дипломатът.
Вучич също излезе с предложение за задълбочаване на отношенията на Сърбия не само с Русия, но и с Евроазиатската икономическа общност като цяло. Срещата на върха Сърбия - Евроазиатската икономическа общност, насрочена за лятото-есента на тази година в Белград, трябва да увеличи максимално реализацията на тази инициатива. Предполага се, че събеседниците ще сверят часовниците си по международни въпроси - ще обсъдят общоевропейски въпроси, както и ще засегнат ситуацията в региона на Балканите.
ТАСС прави преглед и на ситуацията на Балканите, наричани от повече от 100 години

 "барутният погреб на Европа"           

като не пропуска да припомни "агресията на НАТО срещу Югославия" и обещанията на Вучич Сърбия никога да не влиза във военни съюзи. В същото време се отделя специално внимание върху военнотехническото сътрудничество между Москва и Белград.
Очаква се, че ще се обърне внимание и на темата за предаване на руско въоръжение на Белград. "Ние искаме не само полицейска защита на небето, но и защита от потенциални атаки в бъдеще", каза премиерът, като добави, че във връзка с това е възможна покупката на противовъздушни ракетни комплекси "Бук".
По-рано Русия подари на Сърбия шест многоцелеви изтребителя МиГ-29, които се очаква да пристигнат в края на март или април и след ремонт ще могат да се използват преди края на годината. Освен това сръбската армия ще получи 30 танка T-72 и 30 бронирани машини БРДМ-2. Обсъжда се предаването на Сърбия на ракетните комплекси "Бук-М1" и "Бук-М2", както и ракетно-оръдейните комплекси "Тунгуска".
От своя страна на Сърбия ще помогне и Беларус. През 2018 г. Минск ще достави на Белград осем МиГ-29 и два дивизиона комплекси "Бук".



Така до края на 2018 г. Сърбия ще има 14 многоцелеви изтребителя от четвърто поколение МиГ-29, 30 танка T-72, 30 БРДМ-2, както и две подразделения "Бук" (включително 12 самоходни огневи единици и около 15 единици спомагателно оборудване ), което значително ще укрепи отбраната на страната. По-рано Белград подписа договор за покупка на девет бойни хеликоптера H145M ("Ейч145 Ем") с компанията "Ербъс хеликоптерс" (Airbus Helicopters).
Приоритет във външната политика на Сърбия е сътрудничеството с Европейския съюз, в който тя се надява да влезе. В същото време се подчертават "традиционно приятелските отношения с Русия и Китай". Белград се придържа към философията на неутралитет и отказ за влизане в каквито и да е военни блокове.



Независимо от това посещението на основния претендент за президентския пост, настоящият премиер Вучич, седмица преди предстоящите на 2 април президентски избори в Сърбия в Русия е ясна индикация за русофилските предпочитания на значителна част от местния електорат. И ако преди основната интрига на президентската надпревара в страната бе дали Вучич ще спечели още на първия тур, след като стана известна предстоящата среща този понеделник с Путин, рейтингът на премиера достигна психологически важното ниво от 53 пункта", посочва още ТАСС.

БГНЕС
Премиерът на Сърбия пристигна в Москва, за да уточни с Владимир Путин приоритетите на Сърбия в двустранните отношения с Русия

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ