29 Март 2024петък07:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Турция вдига митата за руска селскостопанска продукция

Москва смята това за натиск и отхвърля такъв начин за връщане на руския пазар на забранените турски стоки

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 19

Министерството на земеделието на Русия получи официална информация за въвеждането от страна на Турция на вносни мита за руски продукти, съобщи вестник "Известия". Изданието, позовавайки се на Министерството на земеделието, пише, че от 15 март, тази година, митото за внос на пшеница и царевица в Турция е 130%, за ориза - 45%, за олиото - 36%, слънчогледовото брашно - 13,5%, боба  9,7 процента. За вноса на слънчогледовото олио, освен задължението от 36%, има и минимална митническа стойност на продукта, която е 1500 щатски долара за тон. Министерството на земеделието в Москва заявява, че това е "невъзможно при сегашната цена от 800 долара на тон".
Министерството на земеделието и селските райони на Турция се въздържа от подробни коментари, пише вестникът. "За бъдещите планове на министерството нямаме намерение да правим никакви заявления", казали за "Известия".
На 15 март Турция извади Русия от списъка на страните, които внасят селскостопански продукти без обмитяване. Преди таза дата имаше безмитен режим за руските продукти, ако се внасят за преработка или износ в трети страни. В случай, че стоката бе насочвана към вътрешния пазар, се дължеше мито 130 процента. Сега това задължение се разпростира върху целия внос на селскостопански продукти от Русия към Турция, което значително увеличава натоварването на руските износители.
По-рано ТАСС съобщи, че руското Министерство на земеделието смята въвеждането на мита за натиск и отхвърля такъв начин за връщане на руския пазар на забранените турски селскостопански продукти. Такива мерки може да доведат до пълно спиране на вноса на руска пшеница, царевица, боб, ориз и други селскостопански продукти в Турция, пише ТАСС.
Забраната за внос на турски домати и други селскостопански продукти в Русия действа от 1 януари 2016 година. Президентът на Националния съюз на производителите на зеленчуци и плодове Сергей Корольов съобщи, че за същия период производството на домати в Русия се е увеличило с 33% - до 297 хил. т годишно, а делът на вноса е намалял с 30%, до 468 хил. тона. По отношение на редица турски стоки забраната за внос вече бе свалена, това засяга: цитурсови плодове, кайсии, сливи, лук, броколи . "Росселхознадзор" обаче е категоричен, че ембаргото ще остане за другите продукти (пилешко месо, домати, краставици, ябълки и други).
Русия е недоволна от турското решение, но не и притеснена. Руските чиновници и бизнесмени вече търсят нови пазари в Азия, Латинска Америка и Африка. Както показва опитът от последните години, руските производители успяват да увеличат износа си на селскостопанска продукция. Износът на руска пшеница м. г. например се оказа рекорден - 25,3 млн. т, което е с 20% повече, отколкото през 2015 година.

БГНЕС
Започна гласуването на турските граждани в Германия на референдума за конституционни промени в Турция, които засилват президентските правомощия. Близо 500 хиляди са имащите право на глас в Северен Рейн-Вестфалия

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ