26 Април 2024петък23:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как големи банки крият парите си

Укриване на данъци от мултинационални компании струва на бедните страни над 90 млрд. евро всяка година

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 22

Двайсетте най-големи банки в Европа регистрират над една четвърт от печалбите си в данъчни убежища - несъразмерно по отношение нивото на реалната им икономическа активност там. Това сочи изследване на британската неправителствена организация Оксфрам, публикувано и цитирано от АФП.
Докладът предполага, че несъответствието може да се повиши, защото някои банки използват данъчните убежища, за да избегнат плащането на данъци, да улеснят избягването на данъци на свои клиенти или да заобиколят разпоредби и законови изисквания.
Изследването е възможно благодарение на новите правила на Европейския съюз за прозрачност, които изискват европейските банки да публикуват информация за печалбата и данъка, който плащат във всяка една държава, в която работят.
Данните показват, че 26% от печалбите на най-големите европейски банки се декларират в т.нар. "данъчен рай", или 25 млрд. евро през 2015 г. Дъщерните дружества в данъчните убежища са средно два пъти по-изгодни за банките, отколкото тези на друго място. За всеки 100 евро от дейност банките правят 42 евро печалба в данъчните убежища в сравнение със средното глобално ниво от 19 евро.
Според доклада банковите служители в данъчни убежища са четири пъти по-производителни от средния банков служител, като генерират средна печалба от 171 хил. евро на година в сравнение с 45 хил. евро годишно за другите служители.
 През 2015 г. европейските банки декларират общо 628 млн. евро печалба в данъчни убежища, в които нямат нито един служител. Например френската банка Париба реализира 134 млн. евро освободена от данъци печалба на Каймановите острови, въпреки че няма служители там.
Някои банки декларират печалби в данъчни убежища и загуби на други места. Така например в Германия Дойче банк регистрира слаба печалба или загуба на някои от най-големите пазари през 2015 г., докато отчита почти 2 млрд. евро печалба в данъчни убежища.
Люксембург и Ирландия са най-облагодетелстваните данъчни убежища с 29% от банковите печалби, които са декларирани там през 2015 г. Топ банките са декларирали 4,9 млрд. евро печалба в Люксембург през 2015 г. - повече, отколкото във Великобритания, Швеция и Германия, взети заедно.
Докладът показва още, че банките са платили минимален или никакъв данък върху печалба в размер на 383 млн. евро в седем страни, известни като "данъчен рай", през 2015 г.
"Новите правила за прозрачност на ЕС ни дават поглед към данъчните практики на най-големите банки в Европа и това не е приятна гледка. Правителствата трябва да променят правилата, за да предотвратят практиката големи фирми да използват данъчни убежища", коментира Манон Обри от Оксфам.
Укриването на данъци от мултинационални компании струва на бедните страни над 90 млрд. евро всяка година. Това са достатъчно средства за осигуряване на образование на 124 млн. деца, както и за здравни интервенции, които могат да спасят живота на най-малко 6 млн. деца, изчислява се в доклада.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ