25 Април 2024четвъртък17:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

91 досъдебни производства за нарушения при вота

Задържаха селски кмет за купуване на гласове

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 2

Общо 91 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани в  страната след провеждането на предсрочните парламентарни избори. Данните, постъпили в прокуратурата, обаче са до 21 ч. в неделя вечер, което е час след края на изборния ден.
Най-много сигнали са постъпили в апелативните прокуратури в Бургас и Велико Търново - по 22. В София сигналите за нарушения са 21, във Варна са 17, а в Пловдив - 9. Девет са сигналите, изпратени до други компетентни органи, сред които Централната избирателна комисия и Сметната палата. Общият брой образувани преписки е 797, а постановените откази - 597.
В изборния ден двама души бяха осъдени за купуване на гласове. Възрастен мъж на 62 години ще лежи седем месеца в затвора за това, че е предлагал на свои съселяни от село Горни Дъбник по 30 лева за гласуване за определена партия. Другата присъда е в Мездра и е за 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове.
Общо 211 преписки и 9 досъдебни производства пък са образувани от Апелативната прокуратура в Пловдив, която включва шест окръжни и 27 районни прокуратури. Данните са до 20 часа на 26 март.
По 173 преписки прокурорите са се произнесли с отказ за образуване на досъдебно производство поради липса на данни за извършени престъпления. Три са изпратени в районните избирателни комисии, а 6 по компетентност на други органи. По 32 от преписките продължават проверките по сигнали за изборни нарушения.
От началото на март са образувани девет досъдебни производства за престъпления против политическите права, като по тях се извършва разследване в районните прокуратури в Пловдив, Чирпан, Кърджали, Велинград, Панагюрище, Асеновград, Стара Загора, Димитровград и Гълъбово.
Районната прокуратура в Провадия задържа за 72 часа кмета на село Снежина, който е обвинен в купуване на гласове. 50-годишният Ахмед И. плащал по 20 лв. на човек, ако гласува за определена партия. По 20 лв. получавали и членовете на домакинството, съобщиха от прокуратурата.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 378

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 310

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ