20 Април 2024събота08:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изборите у нас през погледа на световните медии

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 5

За третите от 4 години насам избори за Народно събрание у нас Ройтерс, Асошиейтед прес, Франс прес и Блумбърг посочват, че вотът се възприема в Европа като проверка за степента на влияние на Русия на Балканите.
Докато България се подготвя за председателство на ЕС, правителството и опозицията вероятно ще се застъпят за вдигане на санкциите срещу Русия, коментира онлайн изданието на базирания в Брюксел вестник "Ню Юръп". 
Немалко агенции отбелязват, че в кампанията са доминирали международни теми - напрежението с Анкара и руското влияние, наред с вътрешните проблеми за корупцията и ниския жизнен стандарт.
V Блумбърг - "Въпреки че подкрепят ЕС, и ГЕРБ и социалистите провеждаха кампания за съживяване на икономическите връзки с Русия, за да печелят гласоподаватели в най-бедната нация на европейския блок, която се чувства разочарована десетилетие след присъединяването".
V Франс прес - В опит да не изгуби гласове, Борисов говори за по-прагматични отношения с Русия, а Нинова настоява, че е проевропейски политик. И двамата казват, че не биха направили коалиция с ДПС в страна, където има около 700 000 мюсюлмани и поне 200 000 етнически турци с български паспорти живеят в Турция.
V Ал Джазира - "Да се формира правителство след третите поред избори за 4 години може да е трудно, а коалицията вероятно ще оцелее кратко", коментира медията, позовавайки се на мнението на български политически експерти.
V РИА Новости - "Искам да поздравя ГЕРБ за победата. Ако ни извикат на преговори за съставяне на коалиция, ние няма да участваме в тях. В политиката има фундаментални неща, нашите програми сериозно се различават, ние представляваме алтернатива на ГЕРБ", цитира лидера на социалистите Корнелия Нинова агенцията.
V "Ню Йорк таймс" пише, че бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата дясноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори.
V "Република" (македонско електронно издание) прави предположение, че има очаквания за съставяне на коалиционно правителство между първата политическа сила, Обединените патриоти и поне още една партия, влязла в парламента.
V "Тан" (Швейцария) коментира изхода от парламентарния вот в България със заглавието: "Бойко Борисов търси съюзници за трети мандат в България". В публикацията се отбелязва, че подобни преговори за намиране на съюзник са неизбежни при българската изборна система  - пропорционална и в един тур.
V "Монд" акцентира върху реакцията на Борисов след обявяването на резултатите, като пише, че този път той е избегнал победоносното поведение и е признал, че битката е била трудна.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ