18 Април 2024четвъртък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 75


1868 - РАЖДА СЕ МАКСИМ ГОРКИ, РУСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1936 Г.). Рожденото му име е Алексей Максимович Пешков. Романът му "Майка" е класика в руската и световната литература. Създава легендарно-героични и романтични образи - "Песен за сокола", "Песен за буревестника" и др. Автор на пиеси, сред които "На дъното" и "Васа Железнова", на романа-епопея "Животът на Клим Самгин".

1887 - В КОПРИВЩИЦА СЕ РАЖДА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ, ПОЕТ (УМИРА 1916 Г.). Написал едни от най-хубавите елегии в българската поезия - "Да се завърнеш в бащината къща", "Спи градът", "Помниш ли, помниш ли", "Аз искам да те помня все така". Участва като подпоручик в Първата световна война. Загива в бой на 2 октомври 1916 г. близо до Демир Хисар.

1929 - В СОФИЯ СЕ РАЖДА ВЕРА МУТАФЧИЕВА, ПИСАТЕЛКА (УМИРА 2009 Г.). Историк - специалист по османска история, почетен член на БАН, академик. Автор на 30 художествени книги, между които "Летопис на смутното време", "Книга за Софроний", "Предречено от Пагане" и др. Лауреат на много отличия, включително Хердерова награда. Удостоена с орден "Стара планина" I степен.

1944 - НАЧАЛО НА БАЛВАНСКАТА БИТКА. Габровско-Севлиевският партизански отряд е обкръжен от големи полицейски части, но успява да пробие обръча. На 29 март сутринта отрядът е обстрелян от самолет югозападно от Балван, а впоследствие - наново обкръжен. Партизаните успешно пробиват обръча, но дават свидни жертви.

1971 - ЗАПОЧВА ПРОИЗВОДСТВОТО НА АВТОМОБИЛ ЖИГУЛИ, създаден на базата на италианския фиат-124. Първият автомобил е свален от конвейера на 19 април 1970 г. от италианския шеф-инструктор Бенито Гуидо Савоини. Исторически жигули е първият модел на лада с фирмено наименование ВАЗ-2101. В руския жаргон колата се нарича "копейка". От 1970 до 1984 г. ВАЗ произвежда около 3 млн. жигули.

1973 - МАРЛОН БРАНДО ОТКАЗВА ДА ПРИЕМЕ НАГРАДАТА "ОСКАР" като знак на протест срещу дискриминацията на коренното население в САЩ. След участието си в "Кръстникът", режисиран от Франсис Форд Копола, Брандо печели втори "Оскар" в кариерата си - за най-добра мъжка роля (Дон Вито Корлеоне). Не се явява обаче на церемонията, а изпраща актрисата индианка Сачийн Малкото перо (на снимката).

1994 - УМИРА ЙОЖЕН ЙОНЕСКО, ФРЕНСКИ ДРАМАТУРГ И ПИСАТЕЛ ОТ РУМЪНСКИ ПРОИЗХОД (Р. 1909 Г.). Един от най-известните представители на т.нар. театър на абсурда заедно със Самюъл Бекет. Автор на пиеси, играни по цял свят - "Плешивата певица", "Носорози", "Столовете" и др.

2001 - УМИРА ВЪЛО РАДЕВ, РЕЖИСЬОР (Р. 1923 Г.). Оператор, сценарист и режисьор на незабравими български филми, сред които "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Осъдени души", "Адаптация" и др. Носител на престижни награди и отличия, посмъртно е удостоен с орден "Стара планина" I степен.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ