28 Март 2024четвъртък21:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Quo vadis, Европа!

Приказката с щастлив край 60 години по-късно отива към развод

/ брой: 62

автор:Правда Василева

visibility 3267

Създаването на Европейския съюз е приказка с щастлив край. Така обичаха да ни омайват емисарите и комисарите от Брюксел, когато ни прикоткваха да влезем в тяхното европейско семейство. Годините летяха и в привидно задружната фамилия настана време за развод. 
Миналото лято, когато Велика Британия стресна континентална Европа с решението си да напусне Европейския съюз, в. "Телеграф" направи подборка на най-добрите цитати за Европа и европейците. Днес отново имаме повод да прочетем някои от тях и да добавим други в чест на рождения ден на тази организация - 25 март 1957 г., леко помрачен от претоплената идея за Европа на две или повече скорости.
Подборката започва трогателно с мисълта, че поговорките са споделената любов на европейците. Над 50 000 английски пословици имат аналог в останалите държави. Вестникът е избрал "Ранно пиле, рано пее". За първи път е включена в сборника от английски поговорки на Джон Рей (1670). Радостното за нас е, че от гордия Албион са дали и българския вариант след английския, френския, немския и испанския.
-----


"Америка никога няма да забрави, че Европа е открила нещо преди нея."
Оскар Уайлд (1854-1900), ирландски писател, поет, драматург и журналист от късната Викторианска епоха

"Който казва Европа, греши: тя е географско понятие."
Ото фон Бисмарк (1815-1898), първият райхсканцлер на Германската империя, известен като "железния канцлер". Привърженик на принципа за равновесие на силите или т.нар. европейско равновесие.

"Ние трябва да имаме европейска правна система, европейски апелативен съд, обща валута, еднакви мерки и теглилки, еднакви закони... Ще направя от всички народи в Европа един народ, а Париж - столицата на света."
Наполеон І Бонапарт (1769-1821), корсиканец, император на французите, пълководец. Полага основите на съвременната френска държава. Притежава удивителната способност да представя лошите новини като добри, а хубавите - като триумф. "Ако трябва да се охарактеризира гения на Наполеон с една дума, тази дума е "пропаганда". В това отношение Наполеон е бил човек на ХХ век."

"В скоро време носталгията ще бъде другото име на Европа."
Анджела Картър (1940-1992), английска писателка. Най-известната й книга е "Кървавата шапчица".

"По-скоро бих помирил цяла Европа, отколкото две жени."
Луи ХІV (1643-1715), известен като Краля Слънце на Франция

"Нито един европейски държавник няма да обедини Европа: Европа ще бъде обединена от китайците."
"Западна Европа се превърна, без дори да забележи това, в протекторат на американците. Сега трябва да отхвърлим тяхното господство."
"... трудността е, че колонизираните не се стремят да се освободят [от американците]."  
"... германците се държат зле. Те се поставят напълно под ботуша на американците. Те предават духа на френско-германския договор. Те предават Европа."
"Интегрирана Европа не подхожда на Франция, нито на французите. Освен на някои болни като Жан Моне, които преди всичко са загрижени да слугуват на САЩ."
Ген. Шарл де Гол (1890-1970), ръководител на "Свободна Франция", основател и президент на Петата република

"Когато започнем да се прескачаме един друг в големите градове, както е в Европа, тогава ще станем толкова корумпирани, колкото са в Европа."
Томас Джеферсън (1743-1826), президент на САЩ, посланик във Франция и философ от епохата на Просвещението. Участник във Войната за независимост, един от авторите на Декларацията за независимост и бащите основатели на САЩ, основоположник на Демократическо-републиканската партия.

"Европа е рак с майонеза, но Америка доставя вкусния омар."
Дейвид Лорънс (1885-1930), английски писател, автор на романа "Любовникът на лейди Чатърли"  

"Голяма част от ябълките и дори от лука, консумирани във Великобритания през ХVІІ век, са били внасяни от Фландрия."
Адам Смит (1723-1790), шотландски икономист и философ. Неговата книга "Изследване на природата и причините за богатството на народите", известна като "Богатството на народите" (1776), се смята за основополагащ труд на класическата политикономия. Днес 79% от ябълките са внос, над 65% от ябълковите градини са унищожени през последните 40 години.
 
"Двата големи европейски наркотика: алкохол и християнство."
Фридрих Ницше (1844-1900), германски философ. Прекарва детството си в Лайпциг, следва в Бон, професор в Швейцария, живее в Генуа, Рапало, Торино, Ница.

"Християнска Европа винаги е била смърт... смърт и наказание."
Томас Пинчън-младши (р. 1937), американски писател, един от основоположниците на школата на черния хумор. Лауреат на националната литературна награда за книгата си "Гравитационната дъга" ("Gravity's Rainbow"), в която осъжда колонизаторската политика на Европа. "Колониите са нужници за европейската душа, където човек може да си свали панталоните и да си отдъхва, да се наслаждава на аромата на своето л...но."

"Срещнах много хора в Европа. Дори срещнах себе си."
Джеймс Болдуин (1924-1987), американски романист, публицист, драматург. Последовател на Мартин Лутер Кинг. Бидейки негър и гей в расистка и хомофобска Америка от 40-те, заминава за Франция. Негов дом става Европа. В романа "Стаята на Джовани" (1956) описва трудностите за интеграция на "различните" много преди движението на хомосексуалните. 

"В Европа актьорът е творец. В Холивуд, ако той не работи, е бродяга."
Антъни Куин (1915-2001), американски актьор от мексикански произход, носител на две награди "Оскар"

"Франция и цяла Европа имат велика култура и забележителна история. Най-важното е, че тук хората знаят как да живеят!"
Джони Деп (1963), американски актьор, кинорежисьор, музикант, сценарист и продуцент. В жилите му тече индианска и гръцка кръв.

"Европа не се основава на общ език, култура и ценности... Европа е резултат от планове. На практика тя е класически утопичен проект, паметник на суетата на интелектуалци, програма, чиято неизбежна съдба е провал; под съмнение е само размерът на крайното поражение."
Маргарет Тачър (1925-2013), "желязната лейди", министър-председател на Великобритания (1979-1990), баронеса, член на Консервативната партия. Протестантка методистка. Провежданата от нея икономическа политика е известна като "тачъризъм".

"Страните в Европа трябва да бъдат обединени в една свръхдържава, без хората да го усетят. Това може да се постигне чрез последователни стъпки, всяка замаскирана като имаща някаква икономическа цел, но които в крайна сметка и необратимо ще доведат до федерация."
Жан Моне (1888-1979), френски предприемач и политик. Заместник-председател на Обществото на народите (1920-1923). Първи председател на Европейската общност за въглища и стомана. Един от бащите основатели на Европейския съюз. Наричат го бащата на Европа.

"Съединените европейски социалистически щати според мен са единствената перспективна политическа цел днес."
Джордж Оруел (1903-1950), английски писател и журналист, автор на романа антиутопия "1984" (1949). Въвежда термина "студена война" в статията си "Ти и атомната бомба" (в. "Трибюн", 19.10.1945 г.).

"Европейската интеграция всъщност е въпрос на война и мир през ХХІ век."
Хелмут Кол (1930-1998), канцлер на ФРГ, председател на Християндемократическия съюз. Има решаваща роля за обединението на Европа и на Германия и за прекратяването на студената война.

"... Когато днес гражданите питат нас, политиците, "Какво ще стане с Европа?" или "Накъде пътува влакът на европейското единство?", ние по правило отбягваме да отговаряме. "Ние не искаме свръхдържава." "Знаете ли, че ЕС е устроен по уникален начин?" "Ние не искаме европейска федерална държава, а конфедерална или федерална конструкция" или "съюз от национални държави"...
... гражданите критикуват това все повече като "заобикаляне на същността"... "Как всъщност човек може да се идентифицира като гражданин с този прехвален от вас европейски проект, след като не получава честен отговор накъде се движи Европа? Ако продължавате да определяте Европа така технократично и сложно, не се учудвайте, че ви приемаме за технократи!"
Вивиан Рединг, заместник-председател на ЕК. "Защо имаме нужда от Съединени европейски щати", доклад в Университета в Пасау (8.11.2012 г.)

------
Ще завършва с пророческата песен на талантливия индийски актьор и режисьор Радж Капур от филма "Господин 420" (1955):
"Гуменките ми японски,
Панталоните английски,
Шапката ми е руска,
А сърцето ми индийско."



На карикатурата във в. "Пънч" (1866 г.) е изобразена подялбата на Европа между Бисмарк и Наполеон ІІІ


Антъни Куин в "Зорба гъркът"


"Желязната лейди"



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ