25 Април 2024четвъртък20:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тройно повече подкрепа само за 10 месеца отчете БСП

Гласовете за партията от чужбина са скочили 5 пъти, с 10 процента е увеличението на хората до 29 г.

/ брой: 62

автор:Павлета Давидова

visibility 69

Само за 10 месеца БСП е повишила подкрепата към себе си тройно - миналата година по това време е имала само 10 процента. Този резултат и ръстът от гласоподаватели не дават основание на председателя на партията Корнелия Нинова да подаде оставка. Въпреки загубата на изборите това е най-добрият резултат на БСП от 2009 г. насам, подчерта тя. Нинова даде вчера пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро (стенограмата - на стр.14).
Нинова благодари на всички, които са упражнили правото си на глас, и на 955-те хиляди българи, подкрепили БСП. Тя отново припомни, че социалистите са удвоили депутатите си от 39 на 80. Надхвърлили са резултата на ген. Румен Радев на първи тур, когато се броят партийните гласове, и дори са го увеличили. При това този резултат е при по-ниска избирателна активност, добави Нинова. Тя изрази задоволството си, че левицата има депутати от области, които преди пропускаше, БСП води и в 7 области. Резултатите в София спрямо изборите през 2014 г. са с 15% по-високи, толкова е и увеличението в областните центрове.
БСП отчита сериозен ръст сред младите хора между 18-29 години - 10%. С 6 на сто са се увеличили поддръжниците и между 30-39 години.  С 15% повече са и висшистите, гласували за социалистите. Пет пъти е увеличена и подкрепата за БСП в чужбина - в в Италия, Великобритания и германия има градове, в които БСП е първа политическа сила.
"Г-н Борисов и ГЕРБ печелят тези избори. Не, не биха, защото имаме такъв ръст. Доволна съм от тези резултати, въпреки че загубихме", категорична бе Нинова. В девет случая десетите в листата минават напред и стават депутати. БСП няма да призовава никого да се отказва, защото подобна подмяна на вота е недемократична.
"Ако бъдем поканени от ГЕРБ, няма да се включим в общо правителство на ГЕРБ и БСП. Важно е за нас председателството на ЕС, сигурността по границите и вътре в страната, очакваме първата политическа сила да предложи варианти", подчерта лидерът на социалистите. Тя добави, че в петък предстои пленум на БСП, тогава ще бъдат обсъдени възможните варианти за коалиционно управление, ако левицата получи мандат. Ще бъде направен и обстоен анализ на пропуските и постиженията на изборите.


снимка Благовеста Цветкова
Цялото изпълнително бюро на БСП се яви на "Позитано"2, за да даде отчет за изборното представяне на левицата

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ