19 Април 2024петък01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разводът започва

Официално стартира фактическото излизане на Великобритания от ЕС

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 17

"След девет месеца Великобритания роди", написа в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, след като получи официалното писмо, имайки предвид референдума за членство на страната в съюза през юни 2016 г., който постави началото на пътя към "Брекзит".
Британската министър-председателка Тереза Мей внесе вчера официалните документи за започване на развода с Европейския съюз. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което започва процедурата по развода. В рамките на 48 часа се очаква Туск да изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания.
С това Обединеното кралство тръгва по пътя на неизвестното и навлиза в двегодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС, съобщи Ройтерс.
Девет месеца след като британците гласуваха за напускане на блока, Мей уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, че страната й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 година.
Мей, която отначало бе противник на "Брекзит", стана премиер в политическата суматоха, обхванала Острова след референдума на 23 юни миналата година. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 година.
Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трилиона долара. Предстои да видим дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.
За ЕС, който вече се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и бежанци, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство.
"Даунинг стрийт" публикува снимка, увековечаваща момента, в който Мей подписва официалното писмо, което ще промени коренно съдбата на Обединеното кралство, когато бъде връчено на Туск, отбеляза Франс прес.
"Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом", заяви Мей пред депутатите, когато обяви формалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.
Шестдесетгодишната Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал британски премиер през последните години. Тя трябва да запази целостта на Великобритания на фона на подновените шотландски искания за независимост и едновременно с това да води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и още куп сложни въпроси.
Най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската народна партия, вече предупреди, че няма да е възможно да се водят едновременно преговори за процедурата по раздялата с Великобритания и новите отношения с ЕС. ЕНП заяви, че двегодишният срок за преговорите ще се окаже прекалено кратък за пълно решаване на задачата, поставена от "Брекзит"-а.
Председателят на ЕНП Манфред Вебер определи това като "един вид мисия невъзможна", добавяйки, че тя се затруднява допълнително от деветте загубени месеца след референдума във Великобритания миналата година.
Представители на ЕС вече настояха, че условията на раздялата с ЕС трябва да бъдат уточнени, преди да започнат преговори за изграждане на нови отношения с Великобритания, докато Лондон се надяваше двете да се вършат едновременно, припомня АП.
"В противен случай ще объркаме всичко, което ще усложни процедурите", заяви Вебер в защита на последователните преговори. Той посочи, че сключването на каквото и да е търговско споразумение с трети страни обикновено отнема години.
ЕП няма да води преговорите, но ще трябва да одобри всяко сключено споразумение за "Брекзит"-а. Отсега нататък Европейският парламент ще се грижи преди всичко за интересите на 27-те страни от ЕС, а "вече не за тези на Великобритания", заяви Вебер.
Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС изключват възможността за провал на преговорите по условията за изход на Великобритания от общността и разчитат да останат партньори с Лондон. Това се посочва в заявление от лидерите на оставащите в ЕС държави.
27-те ще подходят конструктивно в преговорите за "развода" си с Великобритания, за да може да се намери решение, което да съхрани партньорството между Брюксел и Лондон.


Проевропейски протест пред сградата на парламента в Лондон



Посланикът на Великобритания в ЕС сър Тим Бароу връчи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск
писмото, с което Лондон официално задейства член 50 от Лисабонския договор


Снимки БГНЕС

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ