19 Април 2024петък21:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЗК не откри картел при търговците на горива

Но им забрани да обменят данни, а служителите им - да си говорят за цени

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 28

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е открила картел при търговците на горива. Два дни след изборите - на 28 март, КЗК е прекратила производството срещу шестте дистрибутора на горива по обвинението, че са в картелно споразумение за цените. Това е резултатът от започналото миналата година разследване за картел.
Шефката на комисията твърдеше преди месеци, че разполага с доказателства, че "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол" и "Петрол" са договаряли цените си, и ще има наложени глоби. Сега обаче КЗК смята, че не съществуват основания за продължаване на производството срещу тези фирми. КЗК установява още, че няма основания да предприема действия за извършено нарушение от страна на "Ромпетрол България" и Българската петролна и газова асоциация (БПГА), за които също имаше съмнения, че са част от ценовия сговор. Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от засегнатите компании и трети страни с правен интерес.
От документа става ясно, че търговците на горива са разбили всички правни и икономически анализи, доказателства и твърдения на КЗК за тайни споразумения за цените. В крайна сметка антимонополният орган се съгласява с техните тези и спира производството, което можеше да им коства глоби до 10 процента от годишния оборот. Това е вторият провал на КЗК да открие картел при горивата. През юли 2012 г. комисията след едногодишно разследване и отново при твърдяно от нея наличие на доказателства за ценови сговор постанови, че картел при горивата няма.
Изцяло сме удовлетворени от решението на КЗК, е заявил пред "Медиапул" изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Година след отправянето на обвиненията от страна на КЗК сега стават ясни четири неща - че няма картел при горивата, че има нарастваща конкуренция на пазара, че няма монопол на пазара, а структура, близка до олигопол, и че се въвеждат мерки срещу съгласуването на информация за цени, количества и продажби, посочи Делчев.
Единственото, което прави комисията, е, че забранява на шестте компании да обменят информация с дружества, които са техни конкуренти, както и служителите на различните търговци да си говорят за цени. От решението става ясно обаче, че тези мерки всъщност са предложени от самите дружества и одобрени от регулатора. Също така браншовата организация "Българска петролна и газова асоциация" няма да има право да обсъжда, получава или предоставя търговска информация в рамките на работата си. Комисията изисква също да се уволняват служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.
Разследването бе наредено от бившия премиер Бойко Борисов през лятото на 2015 г. На 10 октомври 2016 г. КЗК предяви твърдения, че шестте дистрибутора са съгласували обща ценова политика и са обменяли данни за продажбите си и друга пазарна информация за целите на картела. Идеята била предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазарите на търговия на дребно с бензин и дизелово гориво в страната, смятаха тогава от комисията.
След разкриване на търговска тайна по производството на 20 март 2017 г. в КЗК са били изслушани аргументите и възраженията на уличените компании, чиито доводи са сходни. Всички те обясняват как техните служители по бензиностанциите всеки ден обикалят близките конкуренти обекти и оглеждат цените им, но решенията за собствените тарифи са взимани автономно. И шестте компании смятат, че КЗК не е събрала достатъчно и безспорни доказателства за картел или съгласуване на цените на дребно на бензин А-95 и дизелово гориво, не е изследван достатъчно задълбочено пазарът на горива, както и че изводите и констатациите на КЗК не кореспондират със събраните по делото доказателства.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ