19 Април 2024петък13:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Бял смил за високо кръвно

/ брой: 64

автор:Аида Паникян

visibility 953

Белият смил (Filaginella uliginosa) се използва при лечението на хипертонична болест, язва, спомага за лесното заздравяване на рани. Билката се прилага отдавна в народната медицина, а през последните 50 години навлезе и в научната медицина.
Получени от белия смил екстракти експериментално показват хипотензивно действие (понижават кръвното), разширяват периферните съдове, забавят сърдечния ритъм, усилват чревната перисталтика.
Белият смил има и антимикробно действие. Маслените извлечения от дрогата в експерименти показват положителното й действие при възстановяване на тъканите. Особено ясно това действие се изразява при изгаряния, фистули, продължително незаздравяващи гнойни язви на подбедрицата и пр. Лечебното действие на белия смил при язвени процеси се отдава главно на богатото му съдържание на провитамин А (каротин).
Клинично галеновите препарати от бял смил се оказват ефективни в началните стадии на хипертоничната болест и при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника. При повечето язвено болни при това лечение болките се преустановяват, общото самочувствие се подобрява, болните увеличават теглото си, стават по-спокойни.
Използва се изсушената наземна част, събирана през време на цъфтене (юли - октомври), както и коренът.
Вътрешно белият смил се прилага под формата на запарка: около 3 с.л. (15 г) от билката се залива с чаша кипяща вода. Взема се по 1 с.л. 1/2 час преди ядене 3-4 пъти дневно.
За външно приложение се използва специално приготвен спиртно-маслен екстракт от бял смил при лечение на бавно заздравяващи рани.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ