Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Април 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Това е приказка, бе хлапе!

Боян Бойчев

31. Март 2017 , брой: 64   407   0От известно време в социалните мрежи тече оживена дискусия за приказките. Да, за тези, които помним от детството си. Или не съвсем. 
В края на миналата година на пазара излезе "Детски и домашни приказки от Братя Грим". По думите на издателите и преводача Слави Ганев, това е първото нецензурирано издание на знаменитите истории, които децата биват приспивани и научават от малки. Само че в доста по-пречистен вариант. Самите Братя Грим го правят, но в следващите издания. А в първото?
Родителите са възмутени, че някои от публикуваните приказки са твърде мрачни, направо зловещи и проповядват страх и насилие, които могат лесно да осакатят крехката детска психика. В една от тях например се разказва как един баща заклал прасе. Две от децата му го видели и разиграли помежду си същата сцена, като едното заклало другото. После пък майката забила нож в сърцето на братчето убиец. В това време малкото бебе се удавило в легена, където го къпела майка му. След всичко това жената се обесила, а от мъка по семейството си мъжът накрая умрял.
Звучи ужасяващо. И наистина е. Защото първоначално приказките не са били предназначени за деца, а са просто истории и народни предания, събирани от братята, за да докажат, че немците са една нация. В тях няма да откриете моралните поуки, които очаквате.
Далеч съм от мисълта, че цензурата е нещо правилно. Но може би в някои случаи е необходима, щом като не можем да си я наложим сами. Не казвам, че тази книга не трябваше да излиза. Сам по себе си фактът, че се появява в оригиналния си вариант, е достоен за поздравления. Но все пак тези приказки нека не достигат до нашите деца. Защото прекалено много насилие има в нашия свят, още повече в техния виртуален. Компютърните игри, филмите по телевизиите и кината, клипчетата в интернет... Съобщението, оповестяващо за каква възрастова група е предназначена лентата, едва ли ще бъде възпиращият фактор за детската аудитория.
А в същото време децата имитират своите кумири, раздават юмручно правосъдие, размахват оръжия. Ще кажете, такъв е животът.
"Това е приказка, бе хлапе,- казва Благолажът от "Косачи" на Елин Пелин. - Слушаш, слушаш и се забравяш... И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова... да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."
Съгласни сте, нали?
 

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Април 2017 77
  236
  0

  Все по-често се говори за война. Или се опитват да ни държат в страх, или ни карат да свикваме с нещо неизбежно.
  Но какъв безумец трябва да си, за да вярваш, че при един мащабен военен конфликт със съвременните военни средства имаш шанс да оцелееш? 
  Непрекъснато мисля по този въпрос през последните дни.
  Президентът на САЩ с лека ръка разпореди ракетна атака на сирийско...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"