03 Май 2024петък18:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Абсурдите с приема в гимназия продължават

До 10 април трябва да стане ясно всяка паралелка с какви предмети ще образува бала си за класирането

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 59

АЗ



Всички седмокласници в България са длъжни да кандидатстват за продължаване на обучението си в VIII клас на гимназиите, независимо дали ще се явят на изпитите от външното оценяване по български език и литература (БЕЛ) и по математика. Това се налага от новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който основното образование вече се завършва след VII клас, напомниха вчера от МОН. Ако ученик не се е явил на изпитите, той просто ще получи за тях нула точки и ще участва в класирането само с оценки по учебни предмети от свидетелството си за основно образование. Седмокласниците, приети в предишни години в специализирани училища (спортни или по изкуства) също се явяват на национално външно оценяване, но могат само по желание да сменят училището си или да си останат в него, без да подават заявление за прием в VIII клас.
За пръв път тази година всяка паралелка във всяко училище има право, както ДУМА писа, да образува бала за прием по свой начин - с оценки от предмети, определени от самото училище. С наредба на МОН от 1 септември 2016 г. са определени пет начина, по които може да се образува балът - чрез удвояване на резултатите от двата изпита, с добавяне на оценките от други предмети от свидетелството за VII клас, с включване на точки от участието на децата в олимпиади и пр. Също за пръв път оценките от изпитите, вместо да се преобразуват по шестобалната система, както досега, ще си останат също в точки. Вместо това в точки ще се преобразуват шестобалните оценки по балообразуващите предмети от свидетелството за основно образование. Така максималният бал при приема в гимназия може да е 500 точки.
Тъй като различните паралелки ще формират бала си с различни балообразуващи предмети, кандидат-гимназистите трябва да подреждат желанията си не само по училища, но и по паралелки. Всяка паралелка по профил или по отделна специалност от дадена професия се изписва като отделно желание. Няма ограничение за броя на желанията, включени в заявлението. Документите се подават, след като излязат резултатите от националното външно оценяване - от 16 до 22 юни 2017 г. Изпитът по БЕЛ е на 19 май, а по математика - на 22 май. Първото класиране ще излезе до 27 юни.
След първото класиране учениците имат две възможности - да се запишат в училището или просто да потвърдят, но без да се записват, и да участват във второто класиране. В този случай няма нужда от пренареждане на желанията. Второто класиране излиза до 4 юли. Ако ученикът не е доволен от приема си и на второ класиране, той може да участва в третото, като вече пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите. Резултатите от третото класиране ще бъдат готови до 17 юли 2017 г.
Според наредбата на МОН от 1.09.2016 г. РУО утвърждават приема и балообразуването за всяка паралелка до 30 март, а до 10 април на интернет страниците на всяко РУО, както и на всяко училище, ще се публикуват утвърденият план-прием и начинът на балообразуване по паралелки. При доказана необходимост промени в този план-прием може да се правят до 30 април.


Заявленията се подават и по интернет

Тази година заявления за прием в гимназия ще могат да се подават както на хартия, така и по електронен път. Ако седмокласник е подал заявления и онлайн, и на хартия, за валиден се приема хартиеният вариант. Документи на хартия ще се подават, както винаги, в училища гнезда, които ще бъдат оповестени на сайтовете на РУО. Задължително е заявлението да бъде подписано и от родител, тъй като учениците са непълнолетни.


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 989

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 963

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 898

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1005

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1160

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 936

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1147

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 971

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1078

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ