20 Април 2024събота19:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Авантюристи

/ брой: 64

автор:Георги Георгиев

visibility 2148

Ще кълват ли "малтийските соколи" цели четири години свински кюфтета в парламента или не съвсем? Около този централен въпрос ще се върти българската политика в близките дни. Става дума, че единият от лидерите на "Обединени патриоти" Валери Симеонов в интервю за сайта "Епицентър" обяви, че чака "малтийските соколи" - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които бяха на среща на ЕНП в Малта, за да започнат разговорите за коалиция. Симеонов не пропусна и да се похвали, че ако не били акциите на патриотите, Лютви Местан щял "да набива свински кюфтета в парламентарния стол".
Неподражаем стил на говорене на политик! Той и не бива да бъде използван за подражание, защото свежда иначе сериозни въпроси до нивото на махленска свада пред входа на бакалията. Едва ли остана политически наблюдател, който да не се е изказал, че животът на новия парламент може да бъде рязко скъсен заради неизбежните дрязги между ГЕРБ и "Обединени патриоти" или отделни особено патриотично настроени техни представители. За това има тежки основания. Коалирането на ГЕРБ с националистически формации, а "Обединени патриоти" определено е такава, не се възприема добре от европейските (германски) ментори на Борисов. А той трябва да слуша, защото иначе може и да го разлюбят.
Макар, че едва ли. Къде другаде ще си намерят толкова зависима, послушна и изпълнителна фигура, изградила технология за печелене на избори, която обаче работи само в бедна и много корумпирана държава. Нищо чудно след срещата в Малта Борисов да поиска от потенциалните си бъдещи партньори, ако е възможно, да бъдат по-тактични към болни за баш европейците теми - мигрантите, толерантността, наборът от европейки ценности, за които всички знаят, че ги има, но никой не може да ги каже, ако го бутнат насън.
Това обаче е мъчна работа. В случая няма значение колко министри ще имат евентуално "патриотите". Разклащането на кабинета и крехкото парламентарно мнозинство ще дойде заради поведението на политиците от патриотичната коалиция. Как например биха реагирали те, ако утре Борисов пак влезе в ролята на пощенски гълъб на Ердоган? Как би реагирал уж русофилът Волен Сидеров, ако се налага коалицията да одобрява поредните антируски санкции? А ВМРО с техните периодични антицигански прояви? Представете си, че станем свидетели на поредната Катуница. Как да работи тогава кабинет, който ще бъде заложник на запрограмираното поведение на част от хората, които крепят мнозинството?
Неизвестностите са много, но в тези напрегнати и сложни времена кризата, в която "патриотите" ще избират между очакванията на избирателите си и подкрепата за кабинета, е просто въпрос на време. Присъединяването на "Воля" на Веселин Марешки усложнява уравнението още повече, защото той също е скрита лимонка, която може да избухне във всеки един момент. Но, да се оправя Бойко Борисов. В крайна сметка народът му връчи тази отговорност. Той вече има опит как всеки път да управлява по-малко от предходния.
Иначе "Малтийският сокол" е криминален роман, който разказва за безскрупулни авантюристи, които искали да откраднат ценна статуетка.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ