Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Юли 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Балансьорът Вучич

Николай Коев

4. Април 2017 , брой: 66   519   0Вече е известно, че в кабинета на президента на Сърбия в Белград ще се настани Александър Вучич.  Политическите наблюдатели съзряха освен безспорния триумф на младия лидер и друго - Сърбия залага окончателно на политиката на баланс между големите играчи на световната сцена и по този начин ще се стреми да гарантира националния си интерес. А това означава, че ще продължи стремежа си към пълноправно еврочленство, но и ще развива активно своите много близки отношения с Русия.
Съдбата, но и безспорните лидерски качества изстреляха Вучич на върха. Заедно с досегашния президент Томислав Николич той премина през сръбския радикализъм и скъса драматично с него, ставайки съосновател на Сръбската прогресивна партия. Мнозина видяха в тази трансформация мимикрия или просто късане на опашката на гущера. Последващите действия на бившия ръководен радикален "тандем" доказаха обаче, че става въпрос за принципно нова политика. В нея мнозинството от избирателите, изглежда, видяха шанс страната да преодолее дългата криза след разпадането на федералната държава, но и да бъде възродена позицията на Сърбия на първо място като регионален лидер.
Президентските избори в Сърбия съвпаднаха с проблемите за ЕС и неговото единство. Това обстоятелство предизвика известна тревога в новите кандидат-членки за Общността. Затова наред с Европа Вучич засили активността си и по направление на Русия. Срещна се многократно с президента Путин, договори нови параметри на икономическото сътрудничество и заяви амбиции освен на традиционния руски пазар да излезе със свои стоки и в другите страни от Евразийския икономически съюз. А що се отнася до военнотехническите връзки с Москва, то в скоро време се очаква за сръбските ВВС да бъдат доставени 6 самолета МИГ-29 на изгодна цена.
Така че балансьорът Вучич е новата поредна надежда за сърбите, които също губят търпение и за кой ли път отново разчитат на по-добър живот.   
        
       
   

   
 

 

 

Коментари

 • 27. Юли 2017 145
  154
  0

  Уважаеми представители на медиите,
  Пише ви един обикновен синдикален председател на малка организация, обиден от приказките по адрес на обикновените хора, които всеки ден изкарват със своя труд заплатите на своите работодатели.
  Ето и моето открито писмо, което се надявам да стигне до тях чрез вас:

  Уважаеми работодатели,

  Ние, над 300 000 търтея, които...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"