Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Балансьорът Вучич

Николай Коев

4. Април 2017 , брой: 66   631   0Вече е известно, че в кабинета на президента на Сърбия в Белград ще се настани Александър Вучич.  Политическите наблюдатели съзряха освен безспорния триумф на младия лидер и друго - Сърбия залага окончателно на политиката на баланс между големите играчи на световната сцена и по този начин ще се стреми да гарантира националния си интерес. А това означава, че ще продължи стремежа си към пълноправно еврочленство, но и ще развива активно своите много близки отношения с Русия.
Съдбата, но и безспорните лидерски качества изстреляха Вучич на върха. Заедно с досегашния президент Томислав Николич той премина през сръбския радикализъм и скъса драматично с него, ставайки съосновател на Сръбската прогресивна партия. Мнозина видяха в тази трансформация мимикрия или просто късане на опашката на гущера. Последващите действия на бившия ръководен радикален "тандем" доказаха обаче, че става въпрос за принципно нова политика. В нея мнозинството от избирателите, изглежда, видяха шанс страната да преодолее дългата криза след разпадането на федералната държава, но и да бъде възродена позицията на Сърбия на първо място като регионален лидер.
Президентските избори в Сърбия съвпаднаха с проблемите за ЕС и неговото единство. Това обстоятелство предизвика известна тревога в новите кандидат-членки за Общността. Затова наред с Европа Вучич засили активността си и по направление на Русия. Срещна се многократно с президента Путин, договори нови параметри на икономическото сътрудничество и заяви амбиции освен на традиционния руски пазар да излезе със свои стоки и в другите страни от Евразийския икономически съюз. А що се отнася до военнотехническите връзки с Москва, то в скоро време се очаква за сръбските ВВС да бъдат доставени 6 самолета МИГ-29 на изгодна цена.
Така че балансьорът Вучич е новата поредна надежда за сърбите, които също губят търпение и за кой ли път отново разчитат на по-добър живот.   
        
       
   

   
 

 

 

Коментари

  • 24. Ноември 2017 231
    369
    0

    Или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще вземем хора отвън. Такъв отговор от работодател предстои за всеки български работник, след като парламентът вчера отвори още по-широко вратите пред наемането на чужди граждани от трети страни за работа у нас. Направи го при това с промени в Закона за МВР. Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Обаче управляващите спиране нямат, важно е промените да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"