19 Март 2024вторник13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Любомир Бонев:

Спечелихме в Перник, важно е да оправдаем доверието на хората

От промишленото сърце на България ГЕРБ превърнаха региона в зона със затихващи функции, твърди депутатът от "БСП за България"

/ брой: 66

автор:Юлия Кулинска

visibility 18



Инж. Любомир Бонев е роден през 1977 г. в Перник. Завършил е ВСУ "Любен Каравелов" в София, образователна степен магистър в специалност "Строителство на сгради и съоръжения".
Семеен е. Има дъщеря и син. Избран е за народен представител в 44-то НС в 14 МИР - Перник, от листата на "БСП за България".




"В БСП припознах единствената политическа сила, която има характера да се бори за обикновения човек, да отстоява интересите на хората, да промени България"


- Инж. Бонев, избран сте за народен представител от 14 МИР - Перник от листата на БСП, където бяхте представител на гражданската квота. Какво ви провокира да влезете в политиката?
- Благодаря на всички перничани, които ми се довериха и ми гласуваха доверие да бъде техен представител в 44-то Народно събрание. От една страна, както повечето българи - желанието за промяна, от друга - чувството ми за отговорност. Като че ли днес, усещането за несправедливост и несигурност е онова, което диктува битието на хората. Моето разбиране е, че в политиката трябва да влезеш, ако искаш да промениш нещо, ако искаш да дадеш нещо на хората, на града си, на държавата. Аз влязох в политиката, защото считам, че с експертизата, която имам в професионален план, мога да бъда полезен. В професионалния си път ежедневно се сблъсквам с проблеми, които имат решения, но за тях се изисква освен експертен потенциал и политическа воля. Желание да промениш закон, който виждаш, че не работи в полза на хората, да поставиш проблем, стоящ пред избирателите ти и да положиш усилия, за да го решиш. Каквото и да си говорим, чрез политиката много по-бързо и ефективно могат да се решават проблеми, които засягат много хора. В това число и местни въпроси, които на ниво парламент могат да получат по-голяма чуваемост и по-бързата реакция на институциите, от които зависи решението.
- Влязохте в предизборната надпревара и спечелихте като безпартиен кандидат. Вече обаче сте член на БСП. Какви бяха мотивите Ви да станете член на партията?
- А защо не? В тази кампания се срещнах  и общувах с много от жителите на областта, но и с хората в БСП. В хода на работата заедно видях моето място в партията. Случи се естествено. Срещнах много хора, с които мислим в една посока.
Проблемите, които политиката решава, нямат цвят. Икономическата криза, здравната система, пътищата, земеделието, екологията, мястото на България в Европа и света, отбраната и т.н. нямат цвят. От тях са потърпевши всички. Проблемите се усещат от всички. Но истината е, че решенията имат цвят. Българската социалистическа партия е формацията, която е на страната на хората. Впечатлен съм от заряда в нея, вярвам й, защото наистина виждам как се променя. В БСП припознах единствената политическа сила, която има характера да се бори за обикновения човек, да отстоява интересите на хората, да промени България. Ако с една дума трябваше да отговоря на въпросът ви, то е защото й вярвам.
- Как оценявате представянето на "БСП за България" в Перник?
- Едва ли точно аз съм човекът, който трябва да дава тази оценка, но личното ми мнение е, че се представихме много добре. Държа да отбележа няколко факта. БСП в Перник има най-високия ръст в страната спрямо предходните парламентарни избори - 2,34. Получихме повече гласове, отколкото през 2013 г., когато печелим. Имаме повече гласове от първи тур на президентските избори, с които се мери партийният вот. Това е наистина огромен успех. Успех, който идва на фона на това, че в пет от шестте общини на областта ни ГЕРБ управлява. Имахме опонент, който хвърли целия ресурс на местната власт в кампания срещу нас.
Станахме свидетели на това как в ромска секция ГЕРБ печели с 325 гласа срещу скромните 84 за БСП. Нали наивно не вярваме, че този резултат е следствие на припозната платформа на опонента ни? Партията на Бойко Борсов ни победи с 416 гласа в областта, но загуби в почти всички общини.
Перник е с шести резултат за БСП в страната. Тепърва ще анализираме кампанията си, слабостите ни, грешките, които допуснахме, но искам да е ясно, че БСП в Перник не загуби тези избори. Ние спечелихме подкрепата на хората. И може би, тук е моментът да се обърна към жителите на Перник, Радомир, Брезник, Земен, Трън, Ковачевци и да им кажа - благодаря ви.
- Кои ще бъдат приоритетите в работата ви в 44-то Народно събрание?
- Управлението на ГЕРБ нанесе огромни щети на държавата. Едва ли ще съм изчерпателен, ако опитам да изброя всички поразии на кабинета "Борисов 2", но нека припомня част от тях. Взет заем от 16 милиарда. Никой не разбра за какво ще бъдат похарчени парите. Но всички сме наясно, че и внуците на нашите деца ще ги връщат.
Въведени пръстови отпечатъци при постъпване в болница, уж за да се спре източването на пари от лечебните заведения, същевременно увеличение на задълженията на болниците с над половин милиард. Нарастване на битовата престъпност до степен, в която няма незасегнато семейство. Дали ще е обир на дома, колата, телефонни измамници, обществото ни се върна в периода, в който вечер си прибирахме чистачките от колите.
За мен най-важното е да оправдая доверието на хората, които ме подкрепиха. Ще положа всички усилия в посока решаване на техните проблеми. В предизборната си кампания "БСП за България" ясно дефинира приоритетите в работата си и днес те не са се променили.
За мен кампанията не свършва с избирането ми за народен представител. Тя продължава в мандата ми като такъв. В 44-то Народно събрание ще работя за една по-справедлива и солидарна България, за развитието на Пернишка област, за по-доброто бъдеще на всеки човек.
- Перник е област с много нерешени проблеми. С кои от тях ще се заемете първо?
- Пернишка област не е изключение от цялостната картина в страната. Проблемите, които има в нашата област, са общонационални. От промишлено сърце на България Перник се превърна в зона със затихващи функции. Малките населени места в общините се обезлюдяват, МБАЛ "Рахила Ангелова" остана единствената болница за активно лечение в областта, спешният център в Земен е само на книга.
Хиляди перничани ежедневно пътуват до София, за да си изкарват прехраната, а Индустриалната зона в Перник пустее. Задълженията на община Перник само за последната година нараснаха с 10 милиона и вече надхвърлят 32 млн., а същевременно сме една от малкото общини, която не е приела  общ устройствен план, чрез който биха могли да се търсят други начини за развитие на града ни.
Разбира се, решенията на всички тези проблеми, които изброих, изискват усилията и волята както на всички народни представители от  региона, така и на институциите. Като народен представител ще работя в посока заедно да търсим най-добрите за перничани решения. Ако  трябва да назова три конкретни проблема, по решаването на които ще работя, то това са ремонт и рехабилитация на главен път Е-79 в участъка Перник - Владая - София, подобряване на железопътния транспорт по линията Земен - Радомир - Перник - София, подобряване на материалната база и развитието на единствените две останали болници в областта - МБАЛ "Рахила Ангелова" и Белодробната болница.
- Какви са следизборните послания към перничани, които ви гласуваха доверието да ги представлявате в парламента?
- Бих искал да ги уверя, че срещите и разговорите за проблемите на Перник и областта тепърва ни предстоят. Аз не съм дошъл отнякъде за месец кампания. И след изборите оставам техен съгражданин. Както всички жители на областта, и аз ежедневно се сблъсквам с проблемите, които има тук. Те са общи, решенията им също. Искам да уверя жителите на Перник, Радомир, Брезник, Земен, Ковачевци, Трън, че могат да разчитат на мен. Аз съм един от вас. Заедно сме отбор.
 

БСП призова за връщане на мандата

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 52

По-ниски сметки за парно в София за февруари

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 52

Декларация до 1 април - 5% отстъпка от данъка

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 52

Измами с мними служители на БНБ

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 52

Путин с рекордна победа на изборите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 52

Косово настройва ЕС срещу себе си

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 52

Ердоган призован да остане президент

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 52

Накратко

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 52

Банален карнавал

автор:Александър Симов

visibility 93

/ брой: 52

Футбол в стаичка

автор:Марин Милашки

visibility 96

/ брой: 52

Нови правила с новите промени за шофьорските книжки

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 52

България загуби свой достоен син

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 52

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ