25 Април 2024четвъртък17:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Оградите на демокрацията

/ брой: 67

автор:Лозан Такев

visibility 918

Преди години при едно екскурзионно пътуване до Швейцария - нали щяхме да ставаме по време на началото на демокрацията според ораторите й Швейцария на Балканите - ме изумиха вилните места и селища на щвейцарците... Между дворовете им нямаше познатите нашенски огради и тараби, телени решетки и мрежи, огромни каменни зидове... Имаше природно оградени от зелени растения и храсти символични прегради като знаци за личната им собственост. Беше уникална гледка. Незабравима. Къщите и улиците окичени с цветя... Е, добре, какво се захласвам, то това не е Европа. Пък и те дори не са в семейството на ЕС. Какво съм се загрижил за оградите им. Да си гледам нашите по нашите географски ширини...
Падна стената в Берлин преди три десетилетия. И се оградихме с огради по границите. Пазим се от врага, от нашествениците бежанци от Азия и Африка. От страните извън Европейския съюз... Оградата е основна тема по време на всички избори, диспути, телевизионни нашествия от политици от всички политически сили и безсилни демократи, патриоти, реформатори и т.н.
Оградите на демокрацията ни затвориха повече от времето, когато бяхме затворено общество. Но сега пък има и Отворено общество и то ни тласка енергично към ненавист и омраза, към протести и отрицание на миналото, било социалистическо, било престъпно.
С оградата по границите все някак ще се справим. Имало кал и вода, ще я довършим... Но кога ще поставим още по-необходимите огради в обществото ни! България има нужда, крещяща нужда от нови истински огради, които да ни предпазят от безумието, което ни среща по всички теми и области на живота. Нужна е ограда да ни спре от посредствеността в политиката и управлението на страната ни.
Сега у нас едни чакат статута на бежанци, други ги гоним като невъзвращенци, трети ги мразим и ненавиждаме. И трудно виждаме, че е необходима ограда, нужни са нови стени, които да спрат унищожението на рода ни, да спрат бедността, липсата на самочувствие и достойнство... Нищо, че всяка година награждаваме десетки достойни люде... Има и такива за радост! Но огради ни трябват. Трябва ни ограда, каменна стена, която да спре омразата и ненавистта, нетърпимостта към мнението на другомислещия, на човека с друга партийна принадлежност. С ограда ще можем ли да преустановим престъпността, да прекъснем телефонните измамници! С огради ще можем ли да пресечем стремглавото увеличение на хората с бързи пари, да спрем кражбите и нагласените обществени поръчки, да намалим корупцията, която ни води в челните европейски класации.
Ще спрем ли с ограда включването ни на друга скорост в европейското семейство? Трябва ни ограда да пресечем лошите практики в образованието и здравеопазването, в културата...
 Ограда ни е нужна да предпазим обществото ни от политическото номадство. Комунисти и социалисти създадоха СДС, НДСВ, после ГЕРБ, социалисти направиха нови партии и коалиции в поход срещу своите, патриоти и архонти оглавиха листи на ДОСТ и ДПС, дантелени политици отидоха от СДС в ГЕРБ. Как оградата ще спре политическата хамелеонщина - не ми го побира съзнанието.
 А огради трябват. Освен тая по границата трябва да издигнем високи огради, които да попречат на онези, които ни тласкат към промяна на националната индентичност. Нужна е ограда, стена е нужна, която да спре нихилизма, безхаберието, политическата безпросветност, сляпото преклонение към новите освободители и новите спасители, които се канят да останат трайно по нашите територии, защото наистина земята ни е земен рай и нейната хубост, нейната прелест, ах, те нямат край...
интерес?

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ