28 Март 2024четвъртък12:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Реквиемна фантазия за един застрелян български талант

С пиесата на Руси Божанов "Щастливеца" Сатиричният театър "Алеко Константинов" чества своя 60-годишен юбилей

/ брой: 67

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2110

С премиера на пиесата "Щастливеца" от Руси Божанов Сатиричният театър "Алеко Константинов" отбелязва своя 60-годишен юбилей. Първите спектакли са днес и на 7 април от 19.30 ч. Творбата не е избрана случайно - в юбилейната за театъра година се навършват точно 120 години от убийството на Алеко, приживе нарекъл себе си Щастливеца, уточнява София Стойчева, пиар и реклама на Сатирата.
Пиесата е с оригинално заглавие "Щастливеца иде", написана през 1978 г. като "пиеса по документи, спомени, измислици и мечти". Тя е документална хроника по процеса срещу убийството на Алеко. По ирония на съдбата авторът на "Бай Ганьо" е убит на празника на братята Кирил и Методий 11 май по стар стил, 1897 г. Макар и изградена по каноните на документалния жанр, в тъканта й са вплетени и лирични отклонения за чистия и пълен с идеали свят на Щастливеца. Сарказмът и тъжната ирония надделяват в моментите, когато авторът разсъждава за българската действителност, убила тъй рано и жестоко бляскавия талант на Алеко Константинов.
Основeн "обвиняем" в пиесата, структурирана като съдебен процес, e събирателният образ на Ганьо. В ролята на защитници на поета на процеса срещу неговите убийци се явяват неговата майка (в ролята Янина Кашева), любимата му (Александра Сърчаджиева), неговият най-близък приятел (Мартин Каров).
Руси Божанов пише следното посвещение в началото на пиесата: "На Алеко Константинов - който се роди, писа, убиха и живее - в България." Авторът търси отговор на въпроса: "Кой е по-жив днес - Ганьо или Алеко?"
Сценичният вариант и постановката са дело на проф. Здравко Митков, сценографията - на Петър Митев. В ролята на Алеко се превъплъщава Калин Врачански, на Ганьо - Светломир Радев, на Фердинанд - Йорданка Стефанова, на обвиняемите - Ивайло Калоянчев, Пламен Великов, Михаил Сървански. В другите роли участват Нона Йотова, Милена Аврамова, Боян Арсов.

Режисьорът


Здравко Митков

"Битката между идеала и циничния прагматизъм, между тънката чувствителност на таланта и помитащата стихия на примитивния необразован ум е сякаш проклета българска съдба. И тя ни следва и сега - 120 години след убийството на Алеко. Това, за съжаление, се оказва не артистична измислица на надарения писател, а могъщ ураган, помитащ крехкото ни национално ежедневие и днес, смята проф. Здравко Митков.
Разчетох пиесата на Руси Божанов "Щастливеца иде", писана през 1978 г., като реквиемна фантазия за един застрелян български талант. Видях в нея една тъжна фантазия-размисъл за българската народопсихология. И - не на последно място - като еманация на най-характерното за уродливите българските политически реалности.
Нашето представление не търси литературните прототипи, а пълнокръвните съвременни проявления на този разтърсващ национален конфликт. При нас само превозното средство - файтонът - е старо. Всичко друго са днешните ни мисли, страдания и фантазии. Сатирата ни ще бъде безпощадна и гръмогласна, какъвто е съвременният Бай Ганьо. И каквато я заслужава щастливият патрон на театъра ни. Длъжни сме да се поздравим точно с такова представление за 60-годишнината на тази любима на публиката сцена", убеден е проф. Митков.

Авторът

Руси Божанов

Руси Божанов е роден на 13 юни 1925 г. във Варна. От 1936 до 1941 г. е възпитаник на Общинския детски дом в София. През 1941 г. постъпва в Морското училище във Варна, където се присъединява към антифашисткото движение. От пролетта на 1944 г. е партизанин, а по-късно - командир на отряд "Васил Левски". Участва в Отечествената война. Завършва Военноморската академия в Ленинград. Служи от 1953 до 1958 г. в Българския военноморски флот. Четири години е военно аташе във Вашингтон, САЩ. Работи като заместник главен директор на БТА (1963-1967), главен редактор на в. "Отечествен фронт" (1971-1975), директор на издателство "Български художник" (1975-1976), главен редактор на в. "Литературен фронт" (1983-1984). Публикува като журналист в "Работническо дело", "Народен флот", "Поглед", "ДУМА" и др. Автор е на пиесите "Щастливеца иде", "Знамето", "Кладата", "Снежният човек", на книгите "Над Египет няма облаци", "Виетнамски дневник", "Аз съм Токио", "Америка и десетте божи заповеди". Умира на 20 декември 2001 г. в София.

Удостояват 20 творци с почетни плакети

Доайените на Сатирата Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Вели Чаушев и още 17 творци, дали своя принос в 60-годишната история на театъра, ще получат почетни плакети "60 години Сатиричен театър". Отличията ще бъдат връчени на церемония на 7 април, след премиерния спектакъл на "Щастливеца". 
Почетни плакети ще бъдат връчени на актьорите Мариана Аламанчева, Светослав Пеев, Мария Статулова и Христо Гърбов. Наградени ще бъдат и хора със свой принос, но работили в други сфери на театъра. Това са майсторът на театралния плакат Людмил Чехларов, художникът сценограф Нейко Нейков и театър-майсторът Веселин Търкаланов.
Останалите десет почетни плакета ще бъдат връчени посмъртно на театралите, запечатали своите имена в историята на Сатирата. Това са актьорите Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Илия Добрев, Кирил Варийски. Посмъртно ще бъдат отличени и драматургът Станислав Стратиев, композиторът Димитър Вълчев, художникът сценограф Стефан Савов и испанецът Хосе Санча. Близките на починалите творци ще получат почетната награда "60 години Сатиричен театър". Нейният автор е Борис Андреев-Реджо. 



Сцени от "Щастливеца"
Снимки Елена Ненкова

Хосе Санча създава логото



Експозиция с 44 скици и рисунки на Хосе Санча, създателя на логото на театъра - кукерчето (познато и като кукерчето с камшика), ще бъде открита днес в 18.30 ч. в изложбеното пространство на Сатирата (срещу голямата зала). Творбите са предоставени от дъщерята на художника Алисия Санча, изложбата е осъществена със съдействието на проф. Аксиния Джурова и с подкрепата на Съюза на българските художници. Алисия Санча, чиято майка е българка, идва от Виена специално за откриването. Хосе Санча работи в първите години от създаването на театъра като сценограф и художник на костюмите на първите постановки през 1957 г. Ще бъдат показани скици от три постановки - "Баня", "Ах, тези привидения" и "Кралят отива на война".

Другарят Оптимистенко от "Баня" на Маяковски
Мадам Мезалянсова от "Баня" на Маяковски

Рисунките на костюми са създадени за Стоянка Мутафова и Георги Парцалев в постановката на Стефан Сърчаджиев, с чиято премиера на 7 април 1957 г. се открива Сатиричният театър


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ