Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

София и Виена показват съкровищата на ранното Средновековие

Велиана Христова

6. Април 2017 , брой: 68   182   0Две много интересни изложби открива днес Националният археологически институт с музей при БАН в сътрудничество с Музея за история на изкуството и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. За първи път извън Виена и Будапеща се показва цялостно най-голямото познато досега съкровище от ранното Средновековие - това от Надсентмиклош (днешен Банат) - селище, което до разпадането на Хабсбургската империя е било на нейна територия. Има две версии за произхода му: то или е аварско, или е българско, напомни вчера д-р Георг Платнер от музея във Виена, в чиято постоянна експозиция се пази съкровището.
То е събирано в период от средата на VІІ век до края на VІІІ век. Състои се от 23 златни съда с общо тегло 10 кг. Намерено е през 1799 г. Смята се, че е било укрито при някакви набези в края на VІІІ век. Версията за българския му произход е, че то е свързано с Първата българска държава, когато днешен Банат и земите до р. Тиса са били на нейна територия, обясни д-р Галина Грозданова, която заедно с Андрей Аладжов е куратор на изложбата.
Темата на втората експозиция в НАИМ, която кореспондира с първата, е "Езическа България: власт и общество". Става дума за вековете, когато българските владетели са създали държава с толкова здрави основи, че тя устоява до ден днешен - никога не е сменяла името си, с което малко държави може да се похвалят, обясни директорът на НАИМ доц. Людмил Вагалински. По думите му новите изложби са в рамките на едно много плодотворно проектно сътрудничество между институтите в София и Виена, за което хвърля огромни усилия доц. Христо Попов, зам.-директор на НАИМ. То вече роди изключително успешната експозиция "Първото злато - Ада тепе, най-древният златодобивен рудник в Европа", открита преди месец във Виена. Томас Щьолц, заместник на посланика на Австрия у нас, оцени като изключително успешна съвместната работа на учените и я определи като важна част от изявите в председателството на Съвета на ЕС, което Австрия и България поемат една след друга.      

Посетителите могат да видят съкровището от 7 април до 9 юли

Д-р Галина Грозданова разказва за бита на първенците в първите 200 г. на българската държава
Снимки Благовеста Цветкова
 

 

 

България

  • Отпусканите инвалидни колички не били пригодени за подрастващи, алармират родители
    21. Август 2017 162
    99
    0

    Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, тъй като са само за възрастни, съобщиха потърпевши родители. Отпусканите 486 лв. били достатъчни само за рингова количка, която обаче нямала нужните приспособления за дете с увреждания. Според експерти добрите детски колички, съобразени с индивидуалните нужди, са с цени от 1000 лв. нагоре и сумата, давана от държавата, е...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"