Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

София и Виена показват съкровищата на ранното Средновековие

Велиана Христова

6. Април 2017 , брой: 68   270   0Две много интересни изложби открива днес Националният археологически институт с музей при БАН в сътрудничество с Музея за история на изкуството и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. За първи път извън Виена и Будапеща се показва цялостно най-голямото познато досега съкровище от ранното Средновековие - това от Надсентмиклош (днешен Банат) - селище, което до разпадането на Хабсбургската империя е било на нейна територия. Има две версии за произхода му: то или е аварско, или е българско, напомни вчера д-р Георг Платнер от музея във Виена, в чиято постоянна експозиция се пази съкровището.
То е събирано в период от средата на VІІ век до края на VІІІ век. Състои се от 23 златни съда с общо тегло 10 кг. Намерено е през 1799 г. Смята се, че е било укрито при някакви набези в края на VІІІ век. Версията за българския му произход е, че то е свързано с Първата българска държава, когато днешен Банат и земите до р. Тиса са били на нейна територия, обясни д-р Галина Грозданова, която заедно с Андрей Аладжов е куратор на изложбата.
Темата на втората експозиция в НАИМ, която кореспондира с първата, е "Езическа България: власт и общество". Става дума за вековете, когато българските владетели са създали държава с толкова здрави основи, че тя устоява до ден днешен - никога не е сменяла името си, с което малко държави може да се похвалят, обясни директорът на НАИМ доц. Людмил Вагалински. По думите му новите изложби са в рамките на едно много плодотворно проектно сътрудничество между институтите в София и Виена, за което хвърля огромни усилия доц. Христо Попов, зам.-директор на НАИМ. То вече роди изключително успешната експозиция "Първото злато - Ада тепе, най-древният златодобивен рудник в Европа", открита преди месец във Виена. Томас Щьолц, заместник на посланика на Австрия у нас, оцени като изключително успешна съвместната работа на учените и я определи като важна част от изявите в председателството на Съвета на ЕС, което Австрия и България поемат една след друга.      

Посетителите могат да видят съкровището от 7 април до 9 юли

Д-р Галина Грозданова разказва за бита на първенците в първите 200 г. на българската държава
Снимки Благовеста Цветкова
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"