Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Април 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Полезни идиоти

Георги Георгиев

6. Април 2017 , брой: 68   854   0Винаги, когато в Сирия ислямистките групировки започнат да търпят поражение, срещу сирийското правителство заваляват обвинения, че е извършило чудовищно военно престъпление. Така беше през 2013 г., когато армията започна настъпление в гъстонаселен район край Дамаск, наречен Западна Гута. Тогава президентът Башар Асад бе обвинен, че е разпоредил химическа атака. Нямаше военна нужда да го прави, неговите войски бяха в настъпление, а противниците му бяха деморализирани. Правителството на Асад се опита да обяснява, че газ действително е разпилян, но не от армията, а от джихадистите, но кой ти слуша кървави тирани. Цялата работа свърши с това, че Сирия се раздели под международен контрол с химическите си оръжия, а брадатите борци за демокрация запазиха своите позиции в предградията на Дамаск, откъдето периодично обстрелват града и убиват мирни жители. Но тези жертви не интересуват Запада. Това очевидно са "неправилните" жертви.
В края на 2016 г. по време на битката за Алепо, която според някои е била решителната в тази гражданска война, също имаше обвинения, че е използвано химическо оръжие. Така наречената Сирийска обсерватория за правата на човека заяви, че хеликоптери са пускали хлор върху един от кварталите. Обсерваторията е от един човек - килимарят Осама Али Сюлейман, но пък я цитира цял свят. Какво му е толкова ценното на килимаря ли? Ами той е срещу Асад, има мобилен телефон, по който му се обаждат от Сирия, и знае английски. Това изглежда стига.
Преди два дни Сюлейман съобщи, че "самолети на режима" са извършили химическа атака срещу град Хан Шейхун. Загинали десетки хора, жени и деца. Пак сирийската армия е в офанзива. Този път срещу "Джебхат ан Нусра" - сирийския клон на "Ал Кайда", който е окупирал град Хан Шейхун и го използва като тилова база, за да атакува градове и села под контрола на властта. Веднага последва лавина от обвинения, предимно от европейски правителства, Франция се отличи, срещу "режима" на Асад. Дори папата се произнесе. Бързината на реакцията е плашеща. Никой не се запита как сирийската армия има химическо оръжие, след като беше потвърдено, че то е ликвидирано? Защо никой от бърборините като Франсоа Оланд или Федерика Могерини, или Доналд Туск не каза, че първо трябва да се извърши разследване, защото най-малкото информацията идва от "Ал Кайда". Откога вярвате безрезервно на "Ал Кайда", дами и господа?
Освен това трябва да се провери версията, че става дума за бомба уцелила боен склад на джихадистите, в който е било складирано химическо оръжие и разпръсналите се газове са поразили цивилни. Но не. Медийната кампания е задвижена, бърборините бързат да застанат пред микрофоните. Първосигнално действие, породено от факта, че Сирия е съюзник на Русия, а следователно всеки удар срещу Дамаск е удар срещу Москва. А в случая с Франция това е и банално наранената гордост. Париж в Сирия заложи на грешната страна и губи. А фактът, че безрезервно приемат версията на "Ал Кайда", праща тези политици в графата на "полезните идиоти". 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"