28 Март 2024четвъртък19:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глоба за кмета? Ами!

/ брой: 68

автор:Светла Василева

visibility 1692

Очаквано Съдът на ЕС осъди България за мръсния въздух. Хич не се съобрази с хленча на бившия министър на екологията Ивелина Василева. На 2 февруари тя ни залъгваше, че отчетените в последните дни на януари превишения на концентрацията на фини прахови частици във въздуха над столицата били политическа атака срещу ГЕРБ. И нищо повече от това! 8 пъти запрашаването е над нормите, но пишман политици, които утре ще седнат отново в креслата на властта, ни убеждават, че всичко си ни е наред. Спокойно ни казват, че са похарчили едни 700 000 лв. за информационна система за качеството на въздуха и нагло информират, че се готвят да похарчат нови 115 милиона. 
Да де, ама Европа на сълзи не вярва, нито на стратегии и програми, писани на коляно, колкото да се отбие номерът. Понеже проблемът е от 2007 г. и оттогава България все е "първенец", но в дъното на таблиците, т.е. с най-лоши показатели. Засега само сме осъдени, без да са ни наложени финансови санкции, но ако властта не предприеме нещо реално, ни чакат глоби.
Къде е проблемът? Там е работата, че "виновните" за превишената концентрация на прахови частици са укрити от страна на онези, които имат достъп до информацията. Не е промишлеността, то предприятия не останаха - закрихме си ги и ги нарязахме на скрап. От достъпните данни е ясно, че превишенията за 2014-2015 г. са в общини в Северозападна и Централна Северна България - Видин, Ловеч, Монтана и Плевен. Експерти сочат отоплението с твърдо гориво като източник на замърсяването. И дори вече се чуват гласове за санкциониране на домакинствата, използващи въглища. Че те, ако имаха възможност да се отопляват на газ, централно парно или ток, мислите ли, че не биха го направили? Къде по-чисто е! И по-лесно! Това обаче е лукс за стотици хиляди домакинства. Управляващите не обичат да говорят за бедността, нищетата и мизерията, до която са докарани българите, но искат или не, ще им се наложи да го направят.
Когато има проблем, ГЕРБ някак забравят, че от 2005 г. управляват столицата, а тя е "лидер" по наднормени равнища на фини прахови частици. Да, и тук в кварталите се отопляват с въглища, но има и друго - транспортът и мръсотията. Кой не е виждал зимно време как се опесъчават основните булеварди? Камионите, пълни с пясък, който служители мятат с лопати на платното, циркулират из града по тъмно. Когато снегът се стопи, пясъкът остава, а вятърът и колите свършват останалото. Ами чистенето на улиците от "феите" с метли? Облаците пепел, които се вдигат около тях? А колите? София е град на колите. И как няма да бъде? След гениалното решение за увеличение на цената на билетчето до 1,60 лв. столичани се отказаха от обществения транспорт. Рутинни мерки за Европа като забрана на достъпа на автомобили в центъра, стимули за ползващите велосипеди, дни на безплатен транспорт тук са екзотика и не са се видели по нашите ширини. Хеле пък глоби за кмета, който не може да се справи с проблема. Къде ти?! Ама да видим докога. На Европа й писна от некадърността на управляващите, да видим ние докога ще ги търпим. 

      

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ