Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Суета

Братя и сестри завинаги, или приятели по рождение

Влиянието им върху всеки от нас е много по-голямо, отколкото можем да си представим

Альона Нейкова

7. Април 2017 , брой: 69   1484   0Особен семеен празник се отбелязва на 10 април в доста страни по света - Ден на братята и сестрите. И въпреки че не е много известна, тази дата е посветена на благородната инициатива, която се стреми да акцентира вниманието на обществото върху роднинските връзки, укрепвайки отношенията между най-близките хора. Любопитно е, че традицията на защитаването честта на сестрите или братята от незапомнени времена съществува у много народи. Мъдростта на тази ценност е събрана в известната българска поговорка "Кръвта вода не става". Има и други афоризми по темата: "Най-добрият път е този, който води брата към сестрата", "Брат без сестра е като сватба без булка, а сестра без брат е като тяло без душа", "Приятелите идват и си отиват, а братята и сестрите са завинаги", "Брат брата не храни, но тежко, който го няма" и т.н.

От момента на раждането те оказват много по-голямо влияние върху живота ни, отколкото ни се струва. Всичко, което преживяваме в детските години заедно с братята и сестрите ни, определя нашето бъдеще. Имаме общи родители и донякъде едно и също начало. Растем заедно и може би по тази причина братята и сестрите ни знаят за нас онова, което е тайна за всички останали, помнят дори това, което сме забравили или не искаме да си спомняме. В определени моменти между нас е имало искрено приятелство или нечувана вражда, невиждано съперничество или безусловна подкрепа. Искаме или не - със своите братя и сестри сме свързани завинаги.

Формират характера

Широко разпространено е убеждението, че поредността на раждането влияе на личността: първите деца по-бързо порастват и често стават лидери, а по-малките обикновено са любимци на мама и татко и се възприемат като галеници на съдбата. Колкото примери и да имате от собствен опит или от лични наблюдения на ваши близки или разкази на приятели, имайте предвид, че тези теории не са потвърдени с научни изследвания. Експертите така и не успяват да открият каквито и да било особености в характера, които да са следствие на това дали детето е първородно или е най-малкото в семейството. От друга страна, съществуват доста доказателства, че братята и сестрите имат определено взаимно влияние.
Психолози описват феномена, наречен дезидентификация - когато братя и сестри (чиято възраст обикновено е много близка), целенасочено или напълно несъзнателно се стремят да не приличат един на друг и всеки създава своя собствена, отделна идентичност. Това се проявява в развитието на определени способности и черти от характера им. Например, ако по-големият брат има значими спортни постижения, много вероятно е по-малката сестра да наблегне на интелектуални занимания. Ако едно от децата е тихо и свито, твърде възможно е другото да направи всичко възможно да се превърне в душата на компанията. Подобно "разделение на труда" се наблюдава най-вече в семейства с две деца, а когато броят им е по-голям, "надпреварата" е между отрочетата от един пол.

Коригират вкусовете

Доста изследвания сочат, че наднорменото тегло може да се предава по наследство. Има обаче и проучвания, според които братята и сестрите също играят важна роля за формирането на нашата визия и форма. Експерти от Университета Дюк са на мнение, че в семейства, където по-голямото дете е по-закръглено от нормалното, рискът по-малкото да напълнее нараства 5 пъти (независимо от фигурите на родителите). Авторите на научния труд обясняват тази закономерност с факта, че братята и сестрите са склонни взаимно да копират вкусовите навици и начина на живот. Друго проучване, направено от екип на педиатъра д-р Джули Луменг от Университета в щата Мичиган, показва, че ако родителите се сдобият с второ дете, преди първото да е навършило 5 години, по-голямото има значително по-малко шансове да се сдобие с наднормено тегло. Причината за това всъщност е доста очевидна: редом до брат или сестра, близки по възраст, малчуганите се движат доста повече.

Учат да общуваме

Всекидневното общуване дава възможност по-добре да се разбират мислите, чувствата и действията на другите хора. Братята и сестрите си помагат да се ориентират в различни социални ситуации, както и да комуникират със своите връстници. Изследването на известния психолог Уилям Икес, направено през 1983 г., сочи, че студентите, които имат братя или сестри от друг пол, по-бързо и лесно започват разговор с потенциален партньор за романтична връзка. А според публикувано в сп. Pediatrics през февруари 2014 г. проучване, зад което стоят канадски експерти, деца от големи семейства обикновено имат беден речник. Предполага се, това се дължи на факта, че на родителите не им остава време да общуват с всяко от отрочетата си. Но пък изводът не се отнася за онези малчугани, чиито по-големи братя или сестри се определят като "когнитивно чувствителни", тоест готови да разясняват някои думи и термини на по-малките.

Спасяват семейството

Вярвате или не, но е доказано, че мъжете и жените, израснали в големи семейства, по-рядко се развеждат. Мащабното 40-годишно проучване на учени от Университета на щата Охайо сочи, че наличието на братя и сестри доста намалява риска от несполучлив брак. Когато в къщата има няколко деца, те се учат да намират общ език помежду си. Вероятно именно това ги прави по-гъвкави, търпеливи, толерантни и склонни на компромиси в отношенията с партньора си, убедени са авторите на изследването.

Влияят на депресията

Макар караниците и пререканията да се смятат за нещо напълно естествено за братята и сестрите, дългогодишното съперничество може да има сериозни последици за тяхното здраве. Психолози от Университета Мисури установяват, че тези, които често изясняват кой е прав, а кой - крив, след година регистрират по-високи нива на депресивни състояния. За онези пък, които постоянно се борят за лично пространство, има по-голям риск да развият тревожност и ниска самооценка. Това проучване обхваща деца от 12 до 15 години, обаче има и други научни разработки, които сочат, че проблемните отношения между братя и сестри нерядко водят до прием на психотропни препарати в зряла възраст.
Всеки от нас е имал пикове и спадове в отношенията с други хора. Когато това се случва с нашите приятели по рождение - братята и сестрите ни, вярваме, че те винаги ще са до нас, особено в моментите, когато имаме най-голяма нужда от тях.


Най-бързата и точна страньорка Спейси Венева и нейният любим брат Даниел


Едно от перата на ДУМА Ина Михайлова със сестра си Поля като малки


Авторът на страница "Оръжие" и страньор Желязко Тенчев с брат си Манол


Най-артистичният дизайнер на вестника Валентин Аргиров и неговият брат Стоян в детските им години


Людмила и Александър са сестрата и братът на Альона Нейкова

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"