26 Април 2024петък02:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Прекален светец и Богу не е драг

Нека да носим празниците в душите си, но и без излишно смирение да воюваме за по-добър живот и в делниците

/ брой: 69

автор:Петра Ташева

visibility 2101

Преди празниците е добре да си припомним библейската мъдрост "Прекален светец и Богу не е драг". Много полезно е да я научат децата, младежите, а още по-хубаво ще е да се съобразяваме всички с нея! Защото всеки път, като се зададе празник, всички започват само за него да говорят. Толкова се прекалява с подготовката за празника, че всичко друго, даже всекидневните и задължителните работи се пренебрегват, изоставят се. Занемаряват се основни и жизненоважни потребности. И точно заради това сигурно около празниците зачестяват многото катастрофи, злополучните инциденти и белите, които струват скъпо и са съпроводени с човешки жертви. При това прекаляване с говоренето за празниците тези, които трябва да работят в празничните дни, започнаха да се чувстват като наказани. А всички знаем, че има професии, за които не важат нито почивни, нито празнични дни.
Животът е като река, не спира. Старата максима "Всичко тече" отразява неговия безкраен ход. Какви празници за дежурните лекари, пожарникари, шофьори в транспорта, машинисти на влакове и много още други специалисти, които са длъжни винаги да бъдат на професионалния си пост?
Празниците трябва да са преди всичко в душите ни! Вярно, лесно е да се каже, но трудно е да се постигне. Но си струва да опитва човек сам да спре "давенето" си. Напоследък след непрекъснатото приказване за празниците, което се превръща вече в излишно и досадно бърборене, става така, че вместо светъл празник идва черен ден! Не, не влизам в ролята на врачка, стъпвам на статистиката. И у нас, и по света точно в най-големите празници започнаха да стават най-големите трагедии. Цялото селище Хитрино почерня от разрухата, от страшната човешка мъка! И в Русия изчезна самолет с много хора! Толкова зачестиха катастрофите, разтърсващи света, че вече сме на път да изпитваме страх от идващите празници.
А празникът е ден като другите. И той идва и си заминава. Животът продължава! Затова се налага да "приземим" празника, да се отнасяме към него по-кротко и по-скромно. Защо трябваше например да се готвим за трапезата на Бъдни вечер с много ястия, като няколко стигат? Може само и с питка и маслини, с постни сарми и ошав. Не е нужно да се отрупва масата с много храна, която после да отиде в кофата за боклука. Когато подреждаме масата, добре е да съберем двата си юмрука и да видим колко ни е голям стомахът. Прекаляването с храната води до болести. Самоубийство с нож и вилица ли ще си правим? Пък и не бива да забравяме, че у нас има много хора, на които държавата им налага да живеят с мизерни средства. Те ще броят ли ястията за трапезата, или ще гледат да си залъжат очите, да си заситят стомаха? В тези дни за хиляди работници храната стана проблем, защото точно преди празниците работодателите им ги оставиха без заплати. Да не прекаляваме с приказване и съветване какво да се сложи на масата! Всеки според възможностите си!
Прекалява се и с говоренето и писането за подаръците. Подаръкът се превърна в самоцел, във фетиш. Забрави се, че той е преди всичко израз на внимание, на обич. Може да е съвсем малък и скромен, но да носи радост, удоволствие. Нали сам Господ гони търговците от храма? Но днес търговците чакат празниците и около тях правят големите си удари, печалбите им процъфтяват точно по това време. Тогава те продават залежалите си стоки, ментетата, че даже и вредните храни. Материализира се излишно и ненужно празникът! В училище децата си правят взаимно подаръци, в семействата също се подготвят подаръци. За роднини и приятели пак се купуват подаръци. Често се затрудняваме в избора на вещи, губим време, нерви и пари в излишното ходене по магазини.
И с посещението на храмовете също се прекалява, защото някои хора го превърнаха в подражателство, в показност, в демонстрация. Хора, които никога не са се черкували, сега тръгнаха по църкви и манастири. Това не говори добре за тях! Бащината ми фамилия е Попова, защото прадядо ми е бил поп. Баба ми Петра, чието име и аз нося, е била попска снаха. Баща ми имаше и обичан от него и от всички нас братовчед - свещеник, продължил попската традиция в рода. Християнските празници и обичаи у нас се спазваха, но никога не са били превръщани в догма. Баща ми е помагал на дядо си поп в църквата и знаеше много добре  ритуалите, помнеше молитвите. Баба предоставяше на него произнасянето на молитвата "Отче наш", а тя прекадяваше трапезата и къщата. Всичко това се правеше тихо, почтено, без излишно суетене, без показност. Баба кореше тези, които прекаляваха с ходенето и стоенето по църквите, с трапезите, с храната! Тя казваше:"В църковния календар всеки ден е някакъв празник, а работата кой ще я върши?" Учеше ни, че Бог е навсякъде, че трябва да го носим в сърцата си, да сме добри и да правим добро - това е най-важното!
И така - да не губим мярката в живота, в делниците и в празниците! С мярата трябва да се съобразяваме, защото всичко прекалено е ненужно и вредно! И сам Господ не обича тези, които прекалено му се кланят. Той проповядва и изисква нормален, спокоен, уреден и чист живот. Всичко друго е от Лукавия! Затова да гледаме и на празниците без излишно смирение като на дни за подарена ни радост човешка и надежда за по-добър живот. В очакване и на по-добри делници.






































































 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ