Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

От редактора

Везните на демокрацията

Боян Бойчев

7. Април 2017 , брой: 69   1377   1Една реплика на Корнелия Нинова, при това извадена от контекста, предизвика толкова много коментари. Появиха се дори мнения, че тази реплика натежала на везните и ги наклонила към загуба на левицата.
Този епизод кой знае защо ми заприлича на онази сцена от "Под игото", когато на изпита малката Събка изрича думи, които всеки говори под сурдинка, но не смее да изрече гласно. Защото Кирияк-Стефчовци в такива случаи веднага скачат, казват нещо високомерно и отиват да докладват където трябва.
Но ако трябва да слагаме на везните последния вече повече от четвърт век, нека да видим какво ще се получи.
Получихме свободата да говорим, да имаме плурализъм на мненията. Но каква е тази свобода, когато медиите налагат политическата воля на управляващите, която в повечето случаи съвпада с тази на собствениците им? Свободата да пътуваме, но можеш ли да пътуваш и има ли смисъл, когато работиш от сутрин до вечер, за да свържеш двата края и лишаваш семейството си от общуване? Отказахме се от уравниловката, но в същото време, нека цитираме Алеко Константинов, "личната свобода роди нов господар - капитала" и "...волята народна се е превърнала във воля на капитала". Разрушихме икономиката си, за да може байганьовщината да процъфтява в цялата й уродливост. Унищожихме икономиката, за да дадем богатствата в ръцете на хора със съмнителни доходи и морал.
И какво сега? Започваме да слагаме от другата страна. Безплатно и качествено образование, учениците са мотивирани да учат и четат книги, вместо да се шляят по улиците и да се друсат с "амфети" и други наркосубстанции. Културата, макар и цензурирана, беше приоритет и държавна политика, а не оставена на подаяния в задния двор на пазарната икономика. Безплатно и качествено здравеопазване, а не най-болната нация в Европа. Сигурност - децата играеха по цял ден навън, хората не се страхуваха, че ще бъдат измамени, обрани, пребити, убити, а не ширеща се безнаказана престъпност. Морал, ценности, добродетели, днес заменени от такива с обратен знак.
Но това го разбира и мислещата част от младите хора и те все по-често задават неудобни за статуквото въпроси.
И да, демокрацията може и да отнема, още повече когато е подменена от плутокрация.
Така че думите са си съвсем точни и съвсем на място. Друг въпрос е, че на повечето не им стиска да ги кажат публично.

 

Аз пък съм убеден, че

Аз пък съм убеден, че репликата на Нинова вдигна процента за БСП.
Просто, ако беше заменила думата "демокрация" с фасадна или псевдо - демокрация щеше да бъде по-точна.

Що се отнася до оня дежурен, нещастник седесаро-гербераст Иван Георгиев, то той е напълно разбираем. Очевидното откакто се появи тук е, че е наследник с фашистко потекло. Той до края на живота си ще си е същия.

Има една точна фраза: "Не всички сини са фашисти, но всички съвременни фашисти са сини!"

А иначе, ако сравняваме икономическите и социални показатели през социализма и сегашния, български пожарникаро-мутрински капитализъм, ще напиша само следното:

През социализма България бе на 27-о място(1-ва група развити държави) в класациите на ООН по индекс на човешко развитие, а сега след 27 години капитализъм е около 60-то(3-та група неразвиващи се - развиващите се са във втора група).

Така че, когато фактите и числата говорят - профашистките наследници напразно се хабят!

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"