24 Април 2024сряда08:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Над 100 000 са с хепатит С, повечето не знаят

Коварното заболяване държи в лапите си 25 хил. потенциални пациенти с цироза

/ брой: 69

автор:Аида Паникян

visibility 2421

Смята се, че у нас около 100 хил. души са заразени с вируса на хепатит С, а 1 от 4 рискува да развие цироза, ако не се лекува. Вече не е проблем да излекуваме хепатит С, проблемът е да се диагностицират рано пациентите, коментира  проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология във ВМА. Смята се също, че 80-90% от пациентите изобщо не знаят, че са заразени с вируса на хепатит С, тъй като са липсвали видими признаци, нямало е повод да се изследват, но в определен момент се стига до декомпенсация, открива се цироза или хепатоцелуларен карцином. Заради липсата на симптами дълго време, често в България диагнозата се поставя случайно, или едва когато са се появили усложнения като цироза. Няма национална програма, която да обхване рисковите групи, оплакват се лекарите.
Специалистите смятат, че заради нелекуван хепатит С у нас има близо 25 хил. потенциални пациенти с цироза. В някои от най-тежките случаи се стига до трансплантация на черен дроб. Ако пациентът е диагностициран навреме и лекуван адекватно, може да бъдат спестени около 100 хил. лв. на данъкоплатците за лечението му. Многократно български гастроентеролози са подчертавали, че заради коварността на заболяването, успяват да открият едва 3-5% от заболелите. Половината от тях са лекувани с пегилиран интерферон и рибавирин, а с новите режими ще бъдат излекувани около 5% от тях, прогнозира проф. Кацаров.
ДУМА неведнъж е писала за проблемите на хората с хепатит С и лечението им с най-новите и ефикасни медикаменти. Този проблем от т.г. е решен. Специалистите предупреждават, че въпреки успехите с новите терапии при хепатит С, те могат да се прилагат при цироза само в ранните стадии, когато цирозата не е декомпенсирана.
За хепатит С все още няма ваксина.
Рискът от предаване на заразата от майка на нейното бебе е много малък, затова се приема, че няма проблем жена с НСV да забременее и роди здраво дете.
Хепатит С се предава главно по кръвен път. Затова в рисковите групи попадат хората, които приемат наркотици венозно, хомосексуалистите. За пациентите на диализа също има минимален риск.


Безплатно изследване за хепатит С


В "Център за сексуални здраве" провеждат анонимен, бърз и безплатен тест за хепатит С. Резултатът е готов за 15 мин., храната и напитките, които сте консумирали преди това нямат значение.
София, ул. "Цар Самуил", 111 (пресечна на Пиротска).
Работно време: понеделник и четвъртък от 8.30 до 13.30 ч., вторник и сряда от 13 до 17 ч.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ