28 Март 2024четвъртък19:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Измиване на ръцете

/ брой: 70

автор:Мая Йовановска

visibility 1146

Пореден скандал, свързан със забавяне на изграждането на части от магистрала "Струма", гръмна миналата седмица. Става въпрос за спряната вече обществена поръчка за проектиране и строителство на тунел "Железница", който е част от магистралата и ще бъде най-дългият и най-скъпият в страната. Съоръжението би трябвало да бъде завършено до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма. Поръчката е за 250 млн. лв. и е най-голямата в сектора. Спирането на търга става заради мистериозно изчезнали документи от офертата на един от кандидатите. Случаят вече бил в ръцете на полицията, предстои да се изяснят факти и детайли. Въпросителните около "инцидента" са много и все скандални, дано разследването внесе някаква яснота. Ще поживеем, пък ще видим, нали?
По странен начин обаче тръгна скандалът. Първата информация за спирането на търга не бе огласена официално от АПИ. Два дни след като се появиха съобщения, ръководството на пътната агенция и регионалният министър Спас Попниколов бяха принудени да дадат пресконференция. Преди това обаче в ефира вече се бе включила бившата строителна министърка Лиляна Павлова, която с "крайно учудване" разбрала, че процедурата е прекратена, защото това щяло да е фатално. Как и откъде е разбрала, Павлова не си направи труда да обясни. Можем да й напомним, че през февруари м.г. поръчката беше временно спряна заради жалба в КЗК. И като говори за фатално забавяне на окончателното изграждане на "Струма", изключва ли Павлова работата по свое време? Ето какво каза в четвъртък Попниколов, и то не за първи път. "Още при встъпването си в длъжност като служебен министър обявих за свой приоритет продължаването на работата по АМ "Струма". В резултат на установеното 6-месечно забавяне в работата на Комисията за оценка на офертите на обект тунел "Железница", препоръчах на бенефициента по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", а именно АПИ, да предприеме необходимите действия комисията да започне активно своята работа." Интересно, нали?
Министърът заяви още, че липсата на част от офертата на един от кандидатите напълно компрометира процедурата и ако тя бъде продължена, при тази ситуация със сигурност ще се стигне до спиране и пълна загуба на доверието на европейските партньори и цялостно компрометиране на дейностите по възлагане на обществените поръчки. Прав е Попниколов. Защо не каза тези неща два дни по-рано, когато АПИ е прекратила търга? Защото така хем даде хляб за политически атаки от страна на ГЕРБ, хем, ако наистина те са забавили процедурата, сега най-малкото ще се опитат да си измият ръцете със служебния кабинет. Това го могат. Виждали сме го.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ