28 Март 2024четвъртък14:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Щастливеца" е 299-ата премиера на Сатирата

Театърът, който гордо носи името на Алеко Константинов, празнува своя 60-годишен юбилей

/ брой: 70

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 53

"Щастливеца" на Руси Божанов е едно предизвикателство. Смятам, че театърът направи добър избор с това заглавие, за да отбележи 60-годишнината от своето създаване. Първо, защото е посветено на нашия патрон Алеко Константинов, второ, пиесата крие в себе си много сериозна политическа сатира. Минали са 40 години, откакто е написана - тогава имаше едни опасни политически препратки към онова време. С ужас забелязах, че днес тя звучи два пъти по-остро и по-актуално. Този театър още от създаването си е бил смел, надявам се, че и ние ще продължим да бъдем смели. Защото социалните и политическите болки на хората още по-жадно търсят лечение в хумора, в острия сатиричен език. Стремежът ни е да премахнем лошия вкус и да правим качествени представления." Това сподели пред журналисти в празничната вечер на 7 април проф. Здравко Митков, който поставя "Щастливеца" - 299-ата премиера в историята на Държавния сатиричен театър. Той разкри, че отдавна има специално отношение към тази творба на Руси Божанов - навремето я е поставил като своя дипломна работа в Пазарджишкия театър. Под заглавието "Щастливеца иде" текстът има още две реализации през годините - на Асен Шопов в театър "Българска армия" и на Слави Шкаров на русенска сцена.
Както ДУМА писа, в пиесата участват Калин Врачански в ролята на Алеко, Светломир Радев в ролята на Ганьо, Мартин Каров - Приятеля, Янина Кашева - Майката, Михаил Сървански - Доктора, Александра Сърчаджиева - Момичето, Боян Арсов - Младежа, Пламен Великов и Ивайло Калоянчев - Обвиняемите, Нона Йотова - Вуйната, Милена Аврамова - Въса Пъцова, и Йорданка Стефанова в ролята на Фердинанд т. Музикалните адаптации са на Мартин Каров, те се изпълняват на живо на сцената. Сценографията, дело на Петър Митев, е решена оригинално и пестеливо - главното действие се развива върху своеобразен фарт на времето, кинетична инсталация, която вкарва и изкарва файтона с Алеко на/от сцената. А ролята на съдията минава през всички действащи лица - всеки от тях в един момент става съдия.
След края на спектакъла министърът на културата Рашко Младенов топло приветства колегите си. Трупата получи много поздравителни адреси и цветя от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, която лично уважи празника, от премиера проф. Огнян Герджиков, от председателя на БСП Корнелия Нинова, от столичния кмет Йорданка Фандъкова, от НАТФИЗ, културни институции, театри и др. Бяха връчени 20 почетни плакета на театрали, дали своя принос в 60-годишната история на театъра. За безценното богатство на тези 6 десетилетия говорят и няколко числа, които драматургът Ина Шкарова изброява: 299 премиерни спектакъла, 561 актьори, от които 157 щатни, 121 режисьори са поставили пиеси от 224 автори - 74 от тях български, а много и за първи път, близо 100 национални и международни награди, между които 32 номинации и 13 статуетки "Аскеер"...
По повод юбилея е подготвен луксозен каталог с повече от 100 плаката на пиеси, играни на сцената на Сатирата, оформен от Христо Алексиев и издаден с финансовата помощ на Министерството на културата. Освен него заклетите фенове на Сатиричния театър могат да си купят и специална чаша с новото лого на театъра.


Снимки Елена Ненкова

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ