28 Март 2024четвъртък13:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Меланшон - истинският социалистически кандидат

Претендентът на "Непокорна Франция" за президент набира инерция две седмици преди изборите

/ брой: 71

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1986

Изненадващо за мнозина, на проведените миналата седмица дебати, в които участваха всичките 11 кандидати за президент на Франция, най-много на аудиторията се хареса представянето на Жан-Люк Меланшон. 25 процента от участвалите в анкетата на "Елаб" го определиха за победител, докато смятаният за фаворит и медийният любимец центристът Еманюел Макрон получи едва 4 процента одобрение. След Меланшон, с 15 процента зрителите наредиха консерватора Франсоа Фийон, с 11% - лидера на "Националния фронт" Марин льо Пен, едва девет процента хареса представянето на кандидата на социалистите Беноа Амон. В същото време впечатление прави, че 23 процента одобряват програмата на Макрон, а с процент по-малко - 22, тази на Меланшон. На 18 процента им се нрави най-много програмата на Фийон.
Смятаният за аутсайдер Меланшон в последно време набира инерция и според някои проучвания се доближава опасно близо до третото място, заето от Франсоа Фийон. Според едно от последните допитвания дори го изпреварва. Броят на хората, които биха гласували за кандидата на "Непокорна Франция" Меланшон на първи тур, се е увеличил до 18 процента, сочи изследване на "Кантар Софрес". Макрон и Льо Пен заемат първите места заедно с по 24-процентна подкрепа.
Повишаването на рейтинга на левия кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон добавя нов риск за изборите във Франция, смята Саймън Френч, главен икономист на Panmure Gordon - водещ корпоративен борсов посредник. "Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон нямат реални шансове да стигнат до втория тур", каза Френч в интервю за "Блумбърг". Въпросът е как на балотажа ще се разпределят избирателите им.
Жан-Люк Меланшон е роден в Танжер, Мароко, през 1951 г. Напуска Социалистическата партия през 2008 г., след което участва в президентските избори като неин твърд опонент отляво. На вота през 2012-а получи над 4 милиона гласове, или 11-процентна подкрепа. 65-годишният Меланшон е бивш журналист, бивш сенатор, бивш министър на образованието в кабинета на Лионел Жоспен, настоящ евродепутат.
Меланшон определя себе си като алтерглобалист, тъй като по думите му традиционното социалистическо движение е идеологически мъртво. "То е основано върху принципа, че реформите заместват революцията. Поправя нередностите в капиталистическото общество чрез неравно разпределение на богатството. Социалдемокрацията беше замествана в най-добрия случай от либерали", казва той в скорошно интервю за "Ел Паис". Меланшон се определя като истинския социалистически кандидат.
Често е определян за крайноляв. "Ние не сме от крайната левица, ние сме демократи", категорична е съветничката му Ракел Гаридо, цитирана от "Блумбърг". Тя коментира, че Макрон е на мода сред телевизиите и социологическите агенции, но е твърде незрял, докато Меланшон е най-възрастният кандидат, с изградена политическа кариера. "Той е философът, мъдрецът, когото французите харесват", изтъква Гаридо. Голям проблем за френския политически живот и френското общество според нея е фактът, че един от двама французи не гласува. От "Непокорна Франция" изпращат ясно послание: "Няма проблем, ако не вярвате на политиците, ние се обръщаме към желанието ви да промените действащите институции. Искаме свикване на Велико народно събрание, което да напише конституцията на шестата република... Във Франция имаме проблем с неетичното поведение на политиците", отбелязва съветничката на Меланшон.

Шестата република

В състояние на последно издихание се намира Петата република, убеден е Жан-Люк Меланшон. По думите му настоящата френска система е прогнила отвътре заради парите. "Във Франция се създаде президентска монархия с олигарсите във властта и това спешно трябва да се промени", убеден е Меланшон. Шестата република според него трябва да има стабилен парламентарен режим, при който правителството да се отчита пред парламента.
Ако стане президент, Меланшон ще въведе 32-часова работна седмица, ще увеличи минималната работна заплата и ще върне пенсионната възраст на 60 години. Обещава да направи здравеопазването безплатно, а до края на мандата му във Франция да няма бездомни хора. Отказът от използване на ядрената енергия също е в програмата на Меланшон.

Из основи реформиран Евросъюз


Кандидатът на "Непокорна Франция" е убеден, че Европа може да бъде спасена само ако принципите, върху които е изграден Европейският съюз, бъдат подложени на тотална преоценка. "Моята политика в Европа ще се състои от два етапа: първо ще направя всичко възможно за преразглеждането на европейските правила. Но ако не успея, ще излезем от ЕС. Или ще променим Европа, или ще я напуснем", категоричен е Меланшон. По думите му е недопустимо от Брюксел капиталистите да ни диктуват какви социални и икономически преобразувания следва да се провеждат във Франция. "ЕС съдейства за свръхексплоатацията на трудещите се в страната ни", убеден е Меланшон.
За разлика от Марин льо Пен той не е твърдо против еврото. Меланшон критикува политиката на Европейската централна банка и доминацията на модела на германската икономика в еврозоната. "Тяхното правителство (германското - бел. ред.) прави политика, с която да облагодетелства избирателите си, т.е. германските пенсионери, чиито спестявания се нуждаят от силно евро и от добри дивиденти. Това е логично. Германците са най-логичният народ в Европа. Но е необходимо да се каже, че това не може да продължава така, защото разрушава нашата индустрия и кара гърците да си продават островите", убеден е Меланшон. Според него публичният дълг трябва да бъде елиминиран, "за да могат държавите да станат действащи лица в развитието си". Публично-частното партньорство, което се упражнява, е пагубно, смята Меланшон.

Нездравословният антируски климат


Меланшон изразява безпокойство от нездравословния, както го определя, антируски климат в Европа. "Руснаците са наши исторически съюзници", отбелязва той, макар да подчертава, че не е абсолютно съгласен с политическата линия на президента Владимир Путин.
В свое интервю за френския "Льо Паризиен" Меланшон изтъква, че Европа трябва да поддържа партньорски отношения с Москва и да стои по-надалече от маневрите на САЩ. По думите му Русия не представлява заплаха за Европа нито във военен, нито в икономически план.
Според него антируските санкции са причинили сериозни вреди на европейската икономика, но не и на американската. "Европейците често казват, че трябва да се защитим - но от кого?", пита Меланшон, който смята, че разкъсващата се Европа опитва да се обедини въз основа на войнстваща политика.
Той смята, че в Украйна е извършен преврат, следователно абсолютно предсказуеми са били действията на Русия в Крим. През 2014-а Меланшон заяви, че Западът е отговорен за действията на САЩ, които са излезли извън контрол в желанието си да докарат НАТО до портите на Русия, което е "недопустимо, глупаво, безотговорно и провокативно".
"Студената война свърши, но бюджетите за отбрана се разрастват, лидерът в това са САЩ, а не Русия", казва кандидатът на "Непокорна Франция", който критикува и системата за противоракетна отбрана в Източна Европа. "Изграждане на система за противоракетна отбрана на САЩ застрашава цяла Европа в случай на военен конфликт", твърди Меланшон.

БГНЕС

Меланшон на предизборен митинг. Според последни проучвания левият кандидат изпреварва консерватора Фийон, измествайки го от третото място

В книгата си "За добродетелта" Меланшон размишлява за политиката, като атакува "царица-парица". Според него добродетелта е "принцип на действия, управляващ живота на обществото, т.е. път към това, което е добро за всички, и това, което е добро за теб". За повече етика в политиката призовава "Непокорна Франция".
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 194

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ